Időkapszulákba zárt nevek

<p>A zsolnai Truc sphérique Polgári Társulás tavaly októberben adománygyűjtést indított a műemlékké nyilváníttatott Új Zsinagóga felújításának segítésére. Nem egészen egy év alatt több mint</p>

TALLÓSI BÉLA

Az eddig befolyt összegből s abból, ami még érkezik, az épület felújítását, illetve a zsinagóga kunsthallévé, vagyis modern kiállítási térré alakítását finanszírozzák. A polgári társulás kampányt is indított a gyűjtés segítésére, Vásároljon halhatatlanságot mottóval. A mottó arra utal, hogy a szervezők egy műemlék megalkotását is eltervezték. Olyan műemlékét, mely az adományozók nevét is megörökíti, vagyis „halhatatlanná” teszi őket.

A halhatatlan adományozók zsolnai emlékművének megtervezésére és megalkotására a Truc sphérique Németh Ilona dunaszerdahelyi képzőművészt kérte fel. A projekt kurátora Fedor Blaščák.

A Munkácsy-díjas képzőművész Martin Jančokkal, a zsinagóga felújítását vezető építésszel együttműködve az é- pületet körülvevő betonmezőben formálja meg műalkotását, amelynek egyelőre a több mint ezer adományozó lesz a része. Németh Ilonától megtudtuk, hogy a zsinagóga terrazzo padlójának fekete-fehér márvány díszítősor-mintáját mérhetően kihozzák az épület elé, és ebbe a „kihelyezett” mintázatba úgynevezett időkapszulákat helyeznek el. „Annak, aki adományával segíti az átépítést, lesz egy fémkapszulája, amelyben megörökíthető az illető neve, és akár üzenhet is az utókornak – mondta a képzőművész. – Ez a kapszula le lesz zárva, és belekerül a betonban kialakított mintázat kockáiba, amivel egy horizontális műemlék jön létre. Az adományozók, ha szeretnék, személyesen helyezhetik el saját kapszulájukat. Az emlékmű megvalósulásának első fázisában a meglevő körülbelül ezerszáz időkapszula válik a műalkotás részévé, ezzel azonban a műemlék nem véglegesül. Értelemszerűen olyan műtárgyat kellett tervezni, amely folyamatosan bővülhet a teljes felújítás és átalakítás befejezéséig.”

Azért a zsinagógán kívül hozzák létre az emlékművet, mert ha belül, vagyis a kiállításoknak teret adó helyszínen lenne, akkor később a kiállító művésznek alkalmazkodnia kellene hozzá. Reagálnia kellene a helyszínre, a kontextusra. Így viszont a belső mintázat kis négyzeteinek sokszorozásával létrehozott kinti emlékmű – a négyzetekbe kerülnek a kapszulák – úgy illeszkedik majd a zsinagógához, hogy nem befolyásolja a belső, műtárgy-prezentációra kialakított környezetet.

Németh Ilona azért vállalta a felkérést, mert rokonszenvvel figyeli az 1998-ban alakult zsolnai Stanica kulturális központ tevékenységét, amelyet a Truc sphérique Polgári Társulás üzemeltet. A Žilina-Záriečie vasútállomáson 2003-ban indított független kulturális tér úgynevezett művészeti laboratóriumként tevékenykedik. „Demokratikus szervezetként létrehoztak egy platformot, ahol megjelenhetnek alkotó emberek, és megvalósíthatják művészi elképzeléseiket úgy, hogy szabad kezet kapnak művük kivitelezésében. Amit felügyelni próbálnak, az a színvonal. Attól kezdve, hogy felkértek a halhatatlanság emlékművének megalkotására, tehát személyemben döntöttek a kivitelező művészről, nem szóltak bele az alkotómunkámba. Döntésükben fontos volt, hogy nő vagyok és az is, hogy magyar. Választásukban kifejeződik, hogy olyan művészt képzeltek el a halhatatlanság műemlékének megvalósítására, aki a minőségen kívül személyiségével plusz tartalmat tesz hozzá a létesítményhez. Én pedig a halhatatlanság emlékművének megalkotásával csak támogatni tudom, ahogy ők önerőből és civil összefogással megvalósítják a zsinagógában a kunsthalle elképzelését. Ez lesz egyébként az első ilyen, műemlék jellegű köztéri munkám. S azért választottam alapul a vírusszerűen terjedő kapszulaformát, mivel párhuzamosnak találom azzal a szervezeti formával, ahogy a szervezők ezt az egészet működtetik.”

Az emlékmű internetes részét is megtervezték. Így a világhálón is elérhető lesz az Új Zsinagóga műemléki térképe az adományozók nevével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?