Idén Budapest lesz a világzene fővárosa

Október 21. és 25. között Budapesten rendezik a Womexet (World Music Expo), a világzene és a népzene legnagyobb szakmai eseményét.

Október 21. és 25. között Budapesten rendezik a Womexet (World Music Expo), a világzene és a népzene legnagyobb szakmai eseményét. Ez a seregszemle zenei berkekben legalább olyan jelentős, mint Cannes a filmszakmában.

Az esemény magyarországi szervezője a Hangvető Kft., amely pályázat útján nyerte el ezt a jogot 22 város előtt. Eddig soha nem rendeztek Womexet közép- vagy kelet-európai országban. Az esemény nemcsak szakmai vásár, hanem négynapos fesztivál is, rengeteg koncerttel. Előkészítéséhez és lebonyolításához a magyar kormány összesen mintegy 470 millió forintot adott .

A pályázat sikerében szerepe volt annak is, hogy 2011-ben Koppenhágában Magyarország adhatta a Womex nyitóműsorát, amely a Hungarian HeartBeats címet kapta, és komoly sikert aratott. Ezt a gálát, amelyen a Cimbalomduó, a Söndörgő, Dresch Mihály, Szalóki Ági, Both Miklós és Szokolay „Dongó” Balázs lépett fel, Hégli Dusan, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház akkori igazgatója és jelenlegi művé-szeti vezetője rendezte.

Az expónak először Berlin adott otthont 1994-ben, alig néhány évvel azután, hogy a világzene (world music) mint fogalom szélesebb körben elterjedt. Már ott fellépett magyar előadó, az Ökrös zenekar. 2008-ban a Muzsikás együttes kapta a Womex életműdíját. (Ezt a díjat idén egy szenegáli zenész, Cheikh Lo kapja.)

A Womex egyszerre vásár, zenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek seregszemléje és díjkiosztó ünnepség. Esemény a műfaj ünneplésére, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésekre, ismerkedésre a szakma nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére. Évente más városban rendezik meg, és a szakma krémje vesz részt rajta. A legutóbbi Womex helyszíne a spanyolországi Santiago de Compostela volt, ahová 98 országból érkeztek küldöttek, köztük 500 lemezkiadó és 600 fesztivál és koncerthelyszín képviselői, valamint 300-nál is több újságíró. Az eseményen 450 zenész összesen 70 koncertet adott, és 40 konferencia-előadást is hallhatott a közönség.

A budapesti Womex nagy lehetőség a magyar nép- és világzenei előadók számára, hogy bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe. Egy szakemberekből álló zsűri júliusban 95 pályázó közül választotta ki azt a tíz zenekart, amelyek a rendezvény nulladik napján, október 20-án színpadra állhatnak egy showcase-koncerten a világzenei szakma prominensei előtt. Ők a Babra zenekar, a David Yengibarian Trio, a Dina zenekar, a Fonó zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka, a Parno Graszt és a Zombori zenekar. Az október 21-i nyitógálán a Művészetek Palotájában a Kárpát-medencei romák zenéje áll a középpontban, számos további magyar fellépővel.

A fesztivál többi napjának koncertjei a nagyközönség számára is nyitottak. A programban összesen több mint 60 produkció lesz látható 50 országból. A világzene számos irányzatát képviselik, a tradicionális folktól a dzsesszen át egészen az elektronikus zenével megbolondított népi muzsikáig. Ebben a programba a vendéglátó országból hagyományosan csak egy-két produkció kerülhet be. A választás a Cimbalomduóra, Balogh Kálmán és Lukács Miklós formációjára esett, legfőképp talán azért, mert a kétcimbalmos felállás egyedülálló a világon. Balogh Kálmán napjaink egyik legismertebb cimbalomművésze, aki sokat tett a hangszer népszerűsítéséért. Szerte a világon muzsikált már, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és dzsesszzenekarokkal is. Lukács Miklós a fiatalabb generáció meghatározó képviselője, a cimbalmozást a dzsessz felől közelíti meg. A budapesti Womex központi helyszíne a Művészetek Palotája, a Bálna ad teret a szakmai vásárnak és a konferenciáknak, az A38 hajó pedig az éjszakai dj-programoknak ad helyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?