Holnap kezdődik az amatőr színjátszók ünnepe

dddd

Tavalyelőtt természetesen elmaradt, tavaly félig, illetve inkább háromnegyed részben virtuálisan zajlott az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál - a zsűri két kivétellel felvételről nézte a produkciókat. Holnaptól viszont visszaáll a világ rendje Szepsiben és Buzitán.

 

Ez a rendezvény nem csupán a bemutatott előadásokról és azok szakmai értékeléséről szól, hanem nagy eszmecserék terepe is. A rendszeresen visszajáró csoportok között szakmai és emberi kapcsolatok alakultak ki az elmúlt 22 évben. Szurkoltak egymásnak, szórakoztatták egymást (és persze a nézőket), szóval igazi közösségi esemény lett a „Bénifeszt“: Ha tavaly is elmaradt volna, sokan elveszítették volna a motivációt és felhagytak volna a színjátszással.

Nézzük, kiket láthatunk a holnap kezdődő négynapos fesztiválon.

A szoborkoszorúzás, megnyitóbeszédek, szórakoztató műsor és az Egressy Béni Fesztivál-díj átadása után, csütörtökön 20 órakor kezdődik az első versenyelőadás, a Makranci Cserepszín Hagyományőrző Csoport Pletykás asszonyok című produkciója, amelyet maguk a csoporttagok írtak és Lišovská Márta rendezett. Utánuk a galántai Tsízió Diákszínpad következik egy táncszínházi előadással, amely ritka műfajnak számít ezen a fesztiválon. A produkció Kodály Zoltán zenéjére és Arany János Tetemre hívás című balladájára született, Daru Emese és Ollé Krisztina rendezésében.

A látottakat 21 órától értékeli a zsűri, amelynek tagjai idén Varga Anikó, a kassai Thália Színház színésznője, Regős János, a Magyar Szín-Játétékos Szövetség elnöke és Mázik István, a füleki Zsákszínház rendezője.

Pénteken a fesztivál átköltözik Szepsiből Buzitára, ahol a szintén galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja folytatja a versenyprogramot a helyi kultúrházban egy saját fejlesztésű darabbal, amelynek címe A mese (avagy semmi sem az, ami). Az előadást Mészáros Andrea rendezte. Majd ismét a Tsízió Diákszínpad következik, akik még egy produkcióval neveztek - ilyen sem volt még a fesztivál történetében. Thomas Mann örökké aktuális művét, a Mario és a varázslót adják elő, amelyet Ollé Krisztina rendezett.

A szervezők – a Csemadok szepsi és buzitai alapszervezete – három vendégelőadást is meghívtak a fesztiválra, az elsőt pénteken 17 órától láthatja a közönség. A Bódvavendégi Hagyományőrző Csoport Bodonyi András Tréfás lakodalom című tréfás jelenetét adja elő, a szerző rendezésében.

Második vendégelőadásként a Kukás guru című bohózat kerül színre a tornai Vár-Lak színjátszó csoport prezentálásában, Balázs Éva és Kajkó Henrietta rendezésében. A tavalyi „virtuális” fesztiválon ők kapták a legjobb férfi és a legjobb női szereplő díját is, most pedig végre közönség előtt mutathatják be a darabot Buzitán.

A napot a kassai Pinceszínpad zárja egy monodrámával, amely Milka Zimková Belépőjegy a mennyországba című művéből készült, és a „Bénifeszt” egyik motorjaként tevékenykedő Havasi Péter rendezte.

Az aznap bemutatott versenyelőadásokat 19.45-től értékeli a zsűri.

Szombaton a szepsi Salkházi Sára Egyházi Iskolaközpont aulájában folytatódnak az események. A nap fénypontja minden bizonnyal az a vendégelőadás lesz, amelyet 16 órától a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Tóth Gábor által vezetett, már-már legendás színjátszó csoportja prezentál, ezúttal MEG+oldható pénzzel? néven. A Rosewater-projekt létrehozásában Kurt Vonnegut regénye, az Áldja meg az isten, Mr. Rosewater volt a kiindulópont, amelyet alaposan átdolgott a rendező és csapata. Ez volt egyébként az idei komáromi Jókai Napok fődíjas előadása.

Az ünnepélyes eredményhirdetés 19.30-kor várható, másnap délelőtt pedig a szakemberek kiértékelik a rendezvényt, illetve ismertetik a fesztivál jövőjére vonatkozó javaslataikat. A résztvevők számára szervezett szakmai összejövetel helyszíne a jászói autókemping.   

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?