Holnap adják át a Deszkákat Pozsonyban

Pozsony. Holnap este adják át a Szlovák Nemzeti Színház-ban a Deszka díjakat, azaz a szlovákiai színházi élet legje-lentősebb szakmai elismeré-seit.

Pozsony. Holnap este adják át a Szlovák Nemzeti Színház-ban a Deszka díjakat, azaz a szlovákiai színházi élet legje-lentősebb szakmai elismeré-seit. Az esélyesek között először van magyar jelölt: Gál Tamás a legjobb férfi-alakítás díjáért van játékban.

A 2014/2015-ös évad legjobb előadása címért három produkció verseng: egy különleges dialektusban megszólaló balladisztikus történet – Gabriela Preissová A hűtlen gazdasszony című drámája a nyitrai Andrej Bagar Színház előadásában; egy témájában és színpadi megfogalmazásában is provokatív történelmi dráma – a II. Mojmír, avagy a birodalom alkonya Viliam Klimáčektől, melyet a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház stúdiójában láthat a közönség; valamint Bulgakov A Mester és Margaritájának egy manézsba helyezett adaptációja a nyitrai Teatro Tatro előadásában.

A II. Mojmír alkotói és szereplői gyűjthetik be a legtöbb Deszkát a vasárnapi gálán: a jelöltek között van a darab rendezője (Rastislav Ballek), díszlet- és jelmeztervezője, zeneszerzője, valamint férfi és női főszereplője (Robert Roth és Dominika Kavaschová). Robert Roth mellett Jakub Rybáriknak (A hűtlen gazdasszony, Andrej Bagar Színház) és „első magyar fecskeként” Gál Tamásnak van esélye az alakításdíjra. Utóbbi a kassai Thália Színház előadásában, Kerékgyártó István Rükverc című drámájában került a jelöltekről döntő színikritikusok látómezejébe. A nők mezőnyében Kavaschová mellett Rebeka Poláková (Áldozat, Aréna Színház) és Petra Vajdová (Kurtizánok tündöklése és bukása, Aréna Színház) kapott helyet. A legjobb rendezésért járó Deszka díjat Rastislav Ballek mellett a Teatro Tatro Bulgakov-adaptációját jegyző Ondrej Spišák és David Jařab (Áldozat, Aréna Színház) kaphatja meg.

Az idei a Deszka díjak 20. évfolyama, és a jubileum több újdonságot is tartogat. Lényegi változás, hogy a díjátadó elhagyta a Színházi Nyitra fesztivált, és a fővárosba költözött, ezzel együtt pedig a nagyközönség számára is elérhetővé vált. Azaz: nemcsak a szűken vett szakma tartja a szűken vett szakmának, hanem jegyet válthattak a programra a színház iránt érdeklődő nézők is. Új kategóriák, új elismerések is megjelennek a gálán. Az internet népe először szavazhatott az évad pozsonyi színházára, továbbá a vasárnapi ceremónián adják át a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICT) Szlovák Központjának díját: olyan színházi, illetve színházközeli alkotók kaphatják meg, akik eddig nem fértek bele a Deszka díjak kategóriáiba, legyen szó például publikációs vagy pedagógiai tevékenységről, esetleg külföldön jelentős eredményeket elért szlovákiai alkotókról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?