Hol a kultúra mostanában?

A napilapok hátsó traktusában. Például. Persze, nem annyira hátul, hogy aki onnan indít, kénytelen-kelletlen megtudja, mi újság a könyvek, a színház, a mozi, a képzőművészet és egyéb haszontalanságok világában. Mert a leghátsó fertály a sport és a műsorok bérelt helye.

A napilapok hátsó traktusában. Például. Persze, nem annyira hátul, hogy aki onnan indít, kénytelen-kelletlen megtudja, mi újság a könyvek, a színház, a mozi, a képzőművészet és egyéb haszontalanságok világában. Mert a leghátsó fertály a sport és a műsorok bérelt helye. ĺgy aztán hiába koptatják buzgón számítógépük billentyűzetét az újságírók abban a témában, hogy nem olvas a nép, nem járnak színházba az emberek, s ha mégis, ott olyan antielőadásokban van részük, hogy színházkritikus legyen a talpán, aki biztatót tud írni róluk, nem érdekli őket a modern művészet, amikor a művészetkritikáig el sem jutnak, addigra olvasási kedvüket szegi a politika posványa, a virágzó gazdaság kudarcsorozata. Igaz, a politika előjogokat élvez. Hogy kulturálatlan? Mi dolgunk vele?! Ám lépten-nyomon azt tapasztaljuk, ezzel mindenki foglalkozik, mert kénytelen, mert átszövi egész életünket, s mert sokan úgy gondolják, ők is értenek hozzá annyira, mint akik profinak kiáltják ki magukat, ám akik közül meglehetősen kevesen tanulták a szakmát. De hiszik, az amerikai típusú sikertudat azt mondatja velük, képes vagy rá, meg tudod tenni. A gazdasági helyzet alakulását az istenadta úgy jellemzi, mindenki csak a vályúhoz tülekedik, hogy jól megszedhesse magát.

A kultúra meg, szegény ott téblábol közöttünk, egyre kopottabb ruhában, lyukas talpú cipőben, s már azért is könnyes szemmel rebeg hálát, ha néhány mócsing jut az egész fazékból a kis lábasába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?