Kultúra

Hogyan népszerűsíthető az irodalom

Dunaszerdahely | A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületével közösen harmadik alkalommal rendezett szimpóziumot az irodalom népszerűsítésének lehetőségeiről.
Juhász Katalin

2019. november 4. 16:05

ddd
                                  (Fotó: SZMÍT)

Több irányból közelíthető meg ez téma – a pedagógusok, a könyvtárosok, a szerzők, a kiadók és a média szemszögéből, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük. A szimpózium elsősorban magyartanároknak és könyvtárosoknak szólt, ám a dunaszerdahelyi Vermes-villában viszonylag kevés pedagógussal találkoztunk, amit a szervezők paradox módon az iskolai szünettel magyaráztak. (Tanulság: nem érdemes szakmai rendezvényt szervezni, amikor a célközönség egy részének szabadnapja van). 

Az előadók között volt könyvtáros, gyakorló pedagógus, író, költő és szerkesztő, a hazaiak mellett Magyarországról és Erdélyből is. Közös tapasztalat, hogy a szépirodalom, mint érték, kezd háttérbe szorulni a mai, új technológiáktól átitatott világban. Mit tehetünk a folyamat lassítása érdekében? Erre a kérdésre keresték a választ a résztvevők. Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke beszámolt arról a hosszú (9192 kilométeres) felfedező útról, amelynek során végigjárták hazánk 388 magyarlakta települését, hogy felmérjék a könyvtárak állapotát. Kiderült, hogy a községek 44 százalékában működik ténylegesen a könyvtár, a legkisebb közülük a bolgáromi, 39 kötettel. Továbbra is probléma, hogy az iskolai könyvtárosok tanítás mellett, külön juttatás nélkül, tulajdonképpen a szabad idejükben foglalkoznak az olvasás népszerűsítésével, ám a legtöbben szívvel-lélekkel teszik ezt, és eredeti ötletekkel csábítják be a diákokat a könyvtárba. 

Kantár Balázs, az udvardi alapiskola magyar szakos tanára és igazgatóhelyettese a papírszínházat, a mesélés régi, japán eredetű, állóképes módszerét mutatta be a közönségnek. Szerinte ez a fajta mesélés ma is felveszi a versenyt a rajzfilmekkel és a számítógépes játékokkal, mert a gyerekek képekre való fogékonysága független a korok változásától. A mesélő közelsége, a szóban kibontakozó történet pedig azt a benyomást kelti, hogy amit a néző lát, az kizárólag neki szól, egyszeri és megismételhetetlen. 

Juhász Katalin azt a kérdést boncolgatta, hogy miért esnek ki az életünkből a versek, miután kikerülünk az iskolából. A Holt költők társasága című filmet elemezve mutatott rá, mekkora szerepe van egy nyitott, karizmatikus pedagógusnak a diákok életében. A szimpózium magyarországi előadója, Turczi István költő, amellett, hogy a Parnasszus című költészeti folyóirat főszerkesztője, kreatív írást is tanít. A nyomtatott olvasni valónak – saját lapját is beleértve – még tíz évet jósol, szerinte a könyveket a jövőben drága műtárgyakként kezelik majd. Az erdélyi származású, Budapesten élő Király Farkas író, költő, szerkesztő szerint a kötetek külalakja is sokat számít az olvasókért folyó harcban, az igényes, szép könyveket szívesebben megveszik, mint a kevésbé tetszetőseket. 

A szimpózium végén a szervezők elismerő okleveleket adtak át azoknak a könyvtárosoknak, akik komoly szerepet játszanak az olvasás népszerűsítésében. Az idei kitüntetettek: Vojtek Márta, Jenei Gabriella, Lukács Erika és Lacza Ilona. 

ddd
A díjazott könyvtárosok Egyházi Dóra (balról az első) társaságában. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Anna Záborská

Anna Záborská lett az év homofóbja

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.