Hideg nyalat és spanyol tekercs - fagylalttörténeti kiállítás Győrben

Győr |

<p>Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum anyagából a Xántus János Múzeumban nyíló vándorkiállítása ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit, ahol megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival.</p>

A fagylalt és a hűtés története elválaszthatatlan egymástól. Az emberiség bölcsőjétől, Mezopotámiától indul a tárlat, akik már ismerték a hűtővermeket: a hegyekből hozott jeget, havat alkalmazták italaik hidegen tartására.
Az első fagylaltszerű, ám inkább sörbetre (jégben hűtött sűrű gyümölcsszörp) hasonlító ínyencséget több ezer évvel ezelőtt Kínában készítették, s a hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök nem csak csemegeként fogyasztották a hűtött italokat, Hippokratész, az orvostudomány atyja gyógyszerként ajánlotta, mondván: élettel tölti meg a testnedveket. Nagy Sándor s makedón seregének tisztjei az ütközetek előtt borból, gyümölcsből, mézből kevert hűtött italokat kortyolgattak, így fokozva harci kedvüket. Néró császárról ugyancsak feljegyezték, hogy szívesen fogyasztotta a fűszerekkel, fahéjjal, korianderrel megbolondított hűsítő italokat. E művészet a reneszánsz idején született újjá: Medici Katalin – II. Henrik francia királlyal kötendő frigyére – magával vitte saját hűtött ital készítőjét is, s a lakodalomban hideg édességeket tálaltak fel narancs, citrom, vanília ízesítésben. Magyarországról a török hódoltság idejéből valók az első feljegyzések, ekkoriban vándor édességárusok kínálták a mézízű sörbetet.
Ekkoriban, az 1500-as, 1600-as években következett be a nagy ugrás, amelynek köszönhetően megszületett a mai értelemben vett fagylalt. A kiállításon végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A feltalálás dicsősége a szicíliai származású, ám Párizsban élő Francesco Procopio mesteré, aki az 1686-ban alapított Procope nevű, mind a mai napig üzemelő kávéházában kínált elsőként fagylaltot – citrom ízesítésben. Száz évvel később, a francia forradalom idején már 30-féle fagylalt- és sörbetféleséget árultak, s oda járt az egész forradalmi vezérkar e népszerű csemegéért. Amit Napóleon is kedvelt, olyannyira, hogy amikor száműzték Szent Ilona szigetére, egy hölgy rajongója fagylaltkészítő alkalmatosságot küldött neki ajándékba.
A XIX. század közepétől azután a fagylalt a gazdagok s előkelők különleges csemegéjéből lassanként tömegcikké és mindennapi életünk részévé vált. Az 1820-as évektől nyíltak meg Pest-Budán és a vidéki nagyvárosokban az első, helybeni fogyasztást is lehetővé tevő cukrászdák, később fagylaldák. A kiállítótermek egyikében beléphetünk e boldog békeidők cukrászműhelyébe is, bepillanthatunk a titkos receptkönyvekbe, megcsodálhatjuk a fagylaltozás művészi kellékeit, s a különleges parféformákat. Megismerkedhetünk neves cukrászokkal, híres cukrászdákkal, s természetesen felvillantjuk a fagyizás győri történetének egy epizódját is: a Lelót – Lehóczky Jenő cukrászmester legendás cukrászdáját.
A fagylalt nem egykönnyen talált rá mai nevére, jegeczedett tejhabnak, továbbá hideg nyalatnak egyaránt titulálták eleink. De mi lehet az a – tárlat címében is szereplő – spanyol tekercs? Hát persze, a tölcsér! Az elnevezés magyarázata, hogy az ostyakészítés ezen módja Spanyolországból került hozzánk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?