Hidak, amelyek összekötnek

Arról talán már sokan hallottak, hogy a harmonika a világ egyik legelterjedtebb hangszere. Azt viszont bizonyára – egyelőre – kevesebben tudják, hogy a Harmonika Világszövetség egyik alelnökévé legutóbb Rácz Tibor harmonikaművészt, a Pozsonyi Állami Konzervatórium tanárát választották a szervezet 110. kongresszusán, amelyet októberben tartottak Koppenhágában.

Rácz Tibor: „Úgy gondoltuk, jó lenne bővíteni a teret, hogy kijussunk abból az egocentrikus elszigeteltségből, amely nagyon jellemző a közép-európai zenekultúrákra.”Somogyi Tibor felvételeSzlovákia 1996-tól tagja a világszövetségnek, s Rácz Tibor éppen ugyanennyi ideje töltötte be – alelnökké választásáig – a propagandafőnöki tisztséget. Keresve sem találhattak volna megfelelőbb embert erre a feladatra, mert közismerten lelkes, a rajongásig elkötelezett híve a hangszernek. „A harmonika az egyetlen hangszer – mondja –, amely teljes mértékben része a folklórnak, a dzsessznek és a komolyzenének egyaránt. És ami rendkívül figyelemre méltó, ezt szeretnénk azok tudomására hozni, akik szeretik a harmonikát, hogy az irodalma teljesen egyenrangú. Vagyis például a harmonikára írt komolyzenei darabok mögött minőségben, színvonalban nem maradnak el a más műfajban született művek.” Nem kis büszkeséggel számolt be arról, hogy az elmúlt években a magyar, a litván, a horvát, a bolgár, a luxemburgi, a macedón és a lengyel harmonikások is beléptek a világszövetségbe.

Kevin Fridrich, a világszövetség elnöke is értékelte az eredményt, és emellett úgy vélekedett, hogy mivel 1996-tól a legtöbb kezdeményezés Közép-Európából indult, a térség megérdemli, hogy rangos nemzetközi rendezvénynek adjon otthont. ĺgy a jövő évi, 56. Harmonika Világverseny rendezési jogát Szlovákia kapta meg.

„Mi azonban úgy gondoltuk, jó lenne bővíteni a teret, hogy kijussunk abból az egocentrikus elszigeteltségből, amely nagyon jellemző a közép-európai zenekultúrákra – mondta Rácz Tibor. – Ezért, miután megkaptuk a világverseny rendezésének jogát, megszólítottuk a Magyar Harmonika Társaságot, amely habozás nélkül vállalta a társszervezői feladatokat.”

A tervek szerint a rendezvényt 2003. október 23. és 26. között tartják Párkányban és Esztergomban. Előtte – a világszövetség elnökségének kérésére – október 19. és 22. között Pozsonyban kerül sor a Coupe Jeunesse-re, a nemzetközi ifjúsági versenyre. A magyar és a szlovák harmonikaszövetség közös projektjének elnevezése: Hidak, amelyek összekötnek.

„Esztergom és Párkány két teljesen különböző miliőjű kisváros. Ezt is szeretnénk hasznosítani a verseny szervezése során. Hogy a jövő évi világverseny ne csupán a szlovák és a magyar harmonikakultúra találkozása legyen, hanem két régió találkozása is – magyarázta Rácz Tibor. – Egy ilyen világverseny mindig hatalmas reklámot is jelent az adott városnak vagy régiónak, s mi szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a világ számos országából érkező zenészek kellemes élményeket szerezzenek itt, s tovább terjesszék mindkét város jó hírét. De nemcsak a két városnak jelent ez óriási reklámot, hanem az országnak, a zenepedagógusoknak, a zeneművészeknek és a hazai zenekultúrának is.”

Új zeneművek is készülnek az 56. Harmonika Világversenyre. Szlovák részről Stanislav Hochel írja meg a mesterkategória kötelező darabjait, Igor Dibák pedig Harmonikakoncertet szerzett a nyitó hangversenyre. A Magyar Harmonika Társaság Hollós Mátét kérte fel egy zenekari mű megkomponálására.

Ami a fellépő művészeket illeti, a nagyszabású nemzetközi rendezvényre várják a szervezők Kovács Péter Budapesti Harmonikazenekarát, amely Rácz Tibor vélekedése szerint feltehetően Lehár-műveket is előad majd, mivel jövőre Lehár-év lesz. Két fiatal tehetséget is láthat-hallhat majd a közönség, a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szőke Márta Módszertani Központja kuratóriumának köszönhetően.

A központ ugyanis az idei, koppenhágai 55. Harmonika Világversenyen két különdíjat osztott ki. Az egyiket a cseh származású, Dániában tanuló Michal Polák kapta. Ő játszhatja majd el a jövő évi világversenyen a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekarával Igor Dibák művét. A másik különdíjat Alekszander Puelujevnek ítélte oda a Szőke Márta Módszertani Központ kuratóriuma. A Moszkvában tanuló, rosztovi születésű fiatal tehetség Koppenhágában két kategóriában is a legjobbnak bizonyult. Ő Szergej Oszokinnal ad majd közös koncertet.

A jövő évi világverseny megrendezése nagy kihívást jelent mindkét szervező fél részére, Rácz Tibor azonban bízik abban, hogy az előttük álló egy év alatt sikerül jó munkát végezniük, és elképzeléseiknek minél több támogatót megnyernek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?