Hiányzik a jó szöveg

Komárom. Szerdán és csütörtökön zajlott Komáromban a vers- és prózamondó verseny járási fordulója. „Évek óta általános tapasztalatom, hogy a diákok, illetve felkészítőik az éppen kezük ügyébe kerülő verset, prózát választják.

Komárom. Szerdán és csütörtökön zajlott Komáromban a vers- és prózamondó verseny járási fordulója. „Évek óta általános tapasztalatom, hogy a diákok, illetve felkészítőik az éppen kezük ügyébe kerülő verset, prózát választják. A szövegválasztást sokkal alaposabb kutatómunkának kellene megelőznie, hogy megtalálják az adott előadó egyéniségéhez legközelebb állót. Olyat, amellyel ki tudja fejezni véleményét a világról, amelyhez személyes viszony fűzi” – mondta a versenyt értékelve Kiss Péntek József, a Jókai Színház igazgatója, az egyik zsűri elnöke. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Szabó Csilla, a színház lektora is, aki ugyancsak zsűrielnökként hallgatta a produkciókat. „A versmondó technikának az érzelmeket és a gondolatokat kellene szolgálnia – mondta. – Sokszor viszont a túlzott technikázásnak áldozatául esett a mondanivaló, és értelmét vesztette maga a szöveg. Pedig a jó vers- és prózamondás titka éppen a megfelelő szövegértelmezésben rejlik.” Mindketten rámutattak arra, hogy a felkészítőknek bátrabban kellene bánniuk a dramaturgiával, feszesebbé téve ezáltal a választott szöveget. A hosszú rávezetés miatt ugyanis sokszor kifullad az előadás, a lényeg pedig elsikkad. Esetenként hiányosságok tapasztalhatók a beszédtechnikában, a hangképzésben, és hangsúlyozási hibák is előfordulnak. Kiss Péntek József elmondta azt is, hogy évről évre sok ismerős arccal találkoznak a versenyeken, olyanokkal, akik szinte állandó szereplői a járási versenyeknek. A második kategóriások körében egy rögtönzött felmérést is végzett: arra volt kíváncsi, hogy a jelenlévők közül ki vett már részt hasonló versenyen. Kérdésére szinte az összes kéz a levegőbe repült.

Végezetül a győztesek névsora:

I. kategória – vers: 1. Majer Kitti (Eötvös Utcai AI, Komárom) 2. Molnár Zsófia (Eötvös Utcai AI) 3. Soóki Viktória (Iskola Utcai AI, Gúta) és Misák Zoltán (Munka Utcai AI, Komárom), próza: 1. Beňadik Roland (Eötvös Utcai AI) 2. Szeder Bernadett (Iskola Utcai AI) 3. Hluzin Marian (csallóközaranyosi AI) II. kategória – vers: 1. Bödök Zsigmond (Eötvös Utcai AI) 2. Szalai Bence (hetényi AI) 3. Jókai Ágnes (Béke Utcai AI, Komárom) és Varga Katalin (marcelházai AI), próza: 1. Répás Máté (Selye Gimn., Komárom) és Gál Katalin (marcelházai AI) 2. Gáspár Tünde (naszvadi AI) 3. Szalai Bence (hetényi AI) III. kategória – vers: 2. Markó Nikolett (Eötvös Utcai AI) 3. Asztalos Éva (naszvadi AI) és Fazekas László (Selye Gimn.), próza: Neumann Katalin (Eötvös Utcai AI, Komárom) 1. Jezsó Tamás (egyházi gimn., Gúta) 3. Hencz Viktória (hetényi AI) és Egyeg Kamilla (dunamocsi AI) IV. kategória – vers: 1. Döme Sándor (szakmunkásképző, Komárom) 2. Budai Angéla (Mariánum Egyházi Gimn., Komárom) 3. Horváth Virág (Mariánum Egyházi Gimn.), próza: 1. Molnár Csaba (Selye Gimn.) és Gogola Erzsébet (Mezőgazdasági Szakközépisk., Gadóc) 2. Domján Ádám (egyházi gimn., Gúta) 3. Molnár Adrianna (egyházi gimn., Gúta) (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?