Hiányosságok a szövegértés terén

Rendhagyó „tanévnyitó” ülésre várja tagjait holnap a dunaszerdahelyi Fontána étterembe a Katedra Társaság. Az ülésről és későbbi terveikről a Társaság elnökét, A. Szabó Lászlót, az oktatási minisztérium osztályvezetőjét kérdeztük.

Rendhagyó „tanévnyitó” ülésre várja tagjait holnap a dunaszerdahelyi Fontána étterembe a Katedra Társaság. Az ülésről és későbbi terveikről a Társaság elnökét, A. Szabó Lászlót, az oktatási minisztérium osztályvezetőjét kérdeztük.

Mi a Katedra Társaság soron következő ülésének a témája?

A Társaság immár lassan egy évtizede szolgálja honi magyar közoktatásunkat, s reformelképzeléseivel igyekszik tartós nyomot hagyni a szlovákiai iskolarendszerben. Természetesen ez nem könynyen megvalósítható cél, de a szándék mindannyiunk érdekeinek képviseletére irányul. Az elmúlt esztendők során ezért számtalan területet, különböző súlyú problémákat érintett a szakmai tömörülés. Most egy látszólag kisebb jelentőségű kérdést készülünk megvitatni, de a látszat ezúttal is csal, hiszen ha mélyebb összefüggéseiben vizsgáljuk a témát, amely nem más, mint a házi olvasmányok szerepe az olvasóvá nevelésben, akkor megállapíthatjuk, a szövegértés kardinális kérdés a műveltség megalapozásában.

Miben látja a téma jelentőségét, aktualitását?

Nemzetközi és hazai felmérések igazolták, hogy tanulóinknál szinte minden korosztályban komoly hiányosságok mutatkoznak az elolvasott szöveg megértésében. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a gyakorlat nem formálja, illetve nem erősíti kellőképpen a gyerekek ilyen jellegű készségeit. Fontosnak tartjuk, hogy rámutassunk, milyen módon látjuk megoldhatónak a problémát. Elsősorban Pénzes István vitaindító dolgozata tartalmaz sok értékes gondolatot, ám a korreferátumok és az utánuk kialakuló vita is minden bizonnyal számos felbecsülhetetlen adalékot hoz majd felszínre.

Milyen további témái lesznek a tanácskozásnak?

A holnapi ülés a tanévnyitó jegyében zajlik, s kicsit ünnepi hangulatúra tervezzük, ami persze nem jelenti azt, hogy a munka háttérbe szorul. A következő találkozók viszont kifejezetten szakmai színezetűek lesznek. Elsősorban az októberre tervezett Katedra Napokat említeném meg, amelynek központi témája az oktatás tartalmi szabályozása. Örömmel mondhatom el, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökével, Pék Lászlóval folytatott előzetes tárgyalások alapján a két szakmai szervezet a jövőben szorosabban is együtt kíván működni, s ennek a közös útnak első állomása lesz az őszi pedagógusfórum. Bízom benne, hogy mostantól kezdve sok-sok újabb, egyesült erővel megvalósított találkozó fémjelzi majd jeles szakembereink és pedagógusaink együttgondolkodását, hiszen régóta hangsúlyozzuk, hogy csupán összefogással vihetjük előbbre közös dolgainkat. (na)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?