Hétvégi maratoni fotózás

Pozsony |

<p>Szeptember 19-én, szombaton a szokásosnál jóval több fényképezőgéppel közlekedő, illetve lesben álló emberrel találkozhatnak a pozsonyi járókelők.</p>

Délután ugyanis egy nem mindennapi verseny veszi kezdetét a fővárosban, a Pozsonyi Fotómaraton, amely hat órán át zajlik majd. A szervezők mintegy kétezer hivatásos, félhivatásos, illetve amatőr fotóst várnak, és 12 különböző témát találtak ki számukra. A feladatokat a helyszínen kapják meg, ezután szétszélednek a városban, és munkához látnak.

A zsűri által kiválasztott legjobb alkotások közös tárlaton szerepelnek majd Pozsony, Budapest s Berlin kiállítótermeiben. A nap folyamán fotókurzusok, előadások, vetítések és workshopok is várják az érdeklődőket, este pedig két ingyenes koncerttel örvendeztetik meg a résztvevőket és a közönséget a szervezők. A helyszínen, azaz a Tyrš rakparton 20.30-kor a csehek nagy kedvence, Dan Bárta lép színpadra. A rendkívül sokoldalú énekes ezúttal Illustratosphere nevű jazz-zenekarával érkezik, és nem véletlenül iktatta be csehországi turnéjának szünnapján ezt a fellépést, hiszen a nap során fotósként is bemutatkozik: kiállítása nyílik a helyszínen. Előtte egy hazai jazz-alapú formáció, a 4elements groove játszik.

Fotómaratonokat a világ több nagyvárosában rendeznek, különösen sikeres a berlini, a budapesti és a prágai verseny, amelyeknek komoly múltjuk van. A pozsonyi szervezők, a Zaostri polgári társulás, illetve a Mediago reklámügynökség remélik, hogy a szlovák fővárost is egyre több fotós fedezi majd fel, illetve örökíti meg a város sok arcát. A társszervezők között ott találjuk a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetét, hiszen Magyarországról is sok fotós érkezik a szlovák fővárosba, ami a jelenlegi feszült politikai helyzetben mindenképp örömteli hír. Az érdeklődés növekedése egyébként már tavalyhoz képest is jelentős, 2008-ban 541 fotós érkezett Pozsonyba, a hazaiakon és a cseheken kívül Spanyolországból, Németországból és Dél-Koreából. Néhány téma a tavalyi feladatok közül: „Hideg, melegszik, forró“, „Holnap repülök“, „A hídon“, „Borotvaélen“, „Ablakon át“. A tavalyi maraton legjobbnak ítélt fotóit idén a gyülekező helyszínén berendezett vetítőteremben láthatja a közönség egész nap. Bővebb információt, illetve gazdag fotógalériát a következő internetes címen találnak az érdeklődők: www.fotomaraton.sk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?