Helyi érzéstelenítés

Sajnos csak elvétve jut el hozzám a vajdasági Bozsik Péter író, költő (az egykori Új Symposion versrovatának szerkesztője) egy-egy írása.

Sajnos csak elvétve jut el hozzám a vajdasági Bozsik Péter író, költő (az egykori Új Symposion versrovatának szerkesztője) egy-egy írása. Tavalyi kötete A pálinka dicsérete és más történetek címmel jelent meg .

Miért lehet fontos, érdekes Bozsik könyvét itt, szlovákiai magyar (felvidéki, szlovmagy stb.) környezetben elolvasni? Talán azért, mert Bozsik olyan vidékről származik, ahol szintén napi téma a szlávok (szerbek, horvátok, szlovének stb.) és a magyarok kapcsolata. S ezen a vidéken átsepert a délszláv háború szele is. Szétrombolt templomokat, feldúlt temetőket, megerőszakolt asszonyokat, lányokat, halottakat, tönkrement életeket hagyva maga után. Idáig is elvezethet a nemzetiségi konfliktus, ezt szeretném hangsúlyozni. És erről ír Bozsik Péter. Történetei hol keserédesek, hol nosztalgiázók, máskor meg kritikus hangvételű kordokumentumok vagy mesés novellák. A szerző önmaga és családja hányatott sorsát mutatja be, pontos képet adva az 1990-es évek elejétől egészen máig. A sztorikban hol a befogadó anyaország bürokráciája keseríti meg az életüket, hol régi ismerősökkel való találkozás indítja el őket elveszett illúziókat kergetni. Bozsik még emlékszik egy világra, amely már soha nem lesz olyan, mint a háború, a menekülés előtt volt. Ez a hely Csantavér, amely kísértetiesen hasonlít bármelyik, tízezres lélekszám alatti szlovákiai kisvárosra.

Kevesen tudják úgy szeretni a szülőhelyüket, mint Bozsik Péter. S hogy miért kell ehhez a pálinkát is dicsérni? Mert az élet teli van fájdalommal és feldolgozatlan élményekkel, érzésekkel, amelyek olykor éppen a pálinka mértékletes fogyasztásától válnak feldolgozhatóvá, megérthetővé, újra átérezhetővé. S itt van még a humor! Mert vészhelyzetben igazán csak a röhögés, a térdcsapkodó kacagás képes arra, hogy olyan ötletet adjon a másnapos szenvedőnek, amellyel képes kirántani magát a posványból. Bozsik pálinkaszótárát azoknak is ajánlom, akik e nemes italt készítik. Sok trükköt lehet tanulni belőle. Színjózanul!

Bozsik Péter: A pálinka dicsérete és más történetek. zEtna Kiadó, Zenta, 2012.

.

Értékelés: lllllllllm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?