Hazai magyar drámaírók kerestetnek

dgdgd

Felvidéki magyar szerzők részére hirdet drámapályázatot a Dialóg nonprofit szervezet. A társaság első drámapályázatával szeretné elősegíteni a méltánytalanul elhanyagolt szlovákiai magyar dráma megújulását.

„Abban bízunk, hogy a beérkező szövegek alapján kiderül, van-e affinitása a hazai magyar szerzőknek a műfajhoz, a színházhoz – mondja Varga Emese dramaturg, a Dialóg vezetője. – Drámát írni nem egyszerű: bár a műfaj jellegzetességeit különbözőképpen lehet értelmezni, és az elmúlt évtizedekben nagyon sokféle stílus vált érvényessé, mégis, van egy alapvető mesterségbeli tudás, amit nálunk sehol sem tanítanak. Ezzel együtt azt gondoljuk, hogy a mai húszas, harmincas, negyvenes írógenerációból felbukkanhatnak olyan szerzők, akiknek van egy jó történetük, van érzékük a konfliktushoz, a dialógushoz, a tömörítéshez, a dráma másfajta retorikájához... És ezen a nyomon már el lehet indulni. A pályázat díjai mellett a továbbiakban egyfajta mentorprogramban is gondolkodunk. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget teremtsünk a szerzőknek a szakmai műhelymunkára, és arra, hogy ténylegesen színházközelbe kerüljenek, interakcióba lépjenek a színházi alkotókkal.”
A Dialóg drámapályázatának nincs tematikus vagy szorosabban vett műfaji megkötése. Pályázni nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, színpadon még be nem mutatott művel lehet. A drámapályázat jeligés, a beadási határidő július 31. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri – Hizsnyan Géza színházi szakember, kritikus, Forgács Miklós, a kassai Thália Színház dramaturgja, Soóky László író, költő, valamint Peter Kováč dramaturg, műfordító – bírálja el. 
Eredményt októberben, Dunaszerdahelyen hirdetnek, a Dialóg nonprofit szervezet által a kőszínházi struktúrákon kívül működő független színházi műhelyek éves fórumaként megálmodott Alternatíva 2019 fesztiválon, ahol a díjazott műveket felolvasószínházi előadás formájában mutatják be. A drámapályázat pénzdíját (1. díj: 1500 euró, 2. díj: 1000 euró, 3. díj: 800 euró) a Kisebbségi Kulturális Alap forrásaiból nyerte el a Dialóg.
A pályázati felhívás megtalálható múlt heti szombati számunkban, a szolgáltató oldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?