Háy János írt szöveget az idei AquaPhone-ra

aa

Háy János író az idei AquaPhone összművészeti fesztivál fő programjának, a Dunán átívelő üzenetküldés irodalmi szövegének szerzője. A rendezvényt június 8-án, jövő szombaton tartják Párkányban és a Duna túloldalán.

A performance ötlete a Duna két oldalán elterülő városok múltját eleveníti fel, mikor még – az ötvenes évek elejéig – nem állt a Párkányt Esztergommal összekötő híd. Mivel a helyieknek nem volt lehetőségük a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal, barátokkal találkozni, esténként, szélcsendes időben lementek a Dunához, és a folyóra suttogták üzenetüket. A folyó fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, áthidalva a távolságot és a mesterséges határokat.

A performance a Svájcban élő, párkányi gyökerekkel rendelkező Frühauf házaspár ötlete nyomán 18. alkalommal valósul meg. Idén Háy János szövege a magyar mellett német és szlovák fordításban kel át a Dunán. A zenei kíséretet Pásztor Ádám komponálta, melyet Eliška Kosorínová csellón, Borsányi Boris hegedűn és brácsán játszanak majd el. A szövegmondók első alkalommal szintén helyi születésű művészek lesznek – Szebellai Dániel és Uzsák Dávid. Mivel Esztergomban az árvízvédelmi gát építése zajlik, a performance ezúttal nem a hídnál, hanem a Duna-parti sétány túlsó végén Párkányban, illetve az esztergomi Erzsébet-parkban lesz megtartva.

A jövő szombaton 18 órakor kezdődő performance előtt irodalmi és zenei program várja a látogatókat délután a Hídőr-házban. A köszöntőket követően Király Edit beszélget Háy Jánossal, majd a hídőr művészeti rezidenciaprogram 62. résztvevője, a svájci-izraeli  Haviva Jacobson mutatkozik be, akinek alkotói műhelyébe is bepillanthatnak a látogatók. 15.45-től Deák Renáta, Eva Andrejčáková, Mészáros Tünde és Wilhelm Droste műfordítók beszélgetnek, az apropó Esterházy Péter Hahn-Hahn grófnő pillantása – lefelé a Dunán című regényének nemrégi szlovák nyelvű megjelentetése. Este a Déja vu együttes zenél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?