Hatvanéves lett a Casablanca

Ünnepi vetítést rendeznek a New York-i Lincoln Centerben abból az alkalomból, hogy 60 éves minden idők egyik legnagyobb hatású filmje, a Casablanca. A film teljesen felújítva kerül a nézők elé, és az évfordulón speciális kétlemezes DVD-n is megjelenik Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály rendezése.

Ünnepi vetítést rendeznek a New York-i Lincoln Centerben abból az alkalomból, hogy 60 éves minden idők egyik legnagyobb hatású filmje, a Casablanca. A film teljesen felújítva kerül a nézők elé, és az évfordulón speciális kétlemezes DVD-n is megjelenik Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály rendezése.

„Szép film, de sosem láttam benne semmi különlegeset” – mondta a Casablancáról Ingrid Bergman. A világ filmrajongói a legkedvesebb darabjaik között tartják számon a Bergman és Humhprey Bogart főszereplésével készült mozit, amelyet bemutatója 60. évfordulója alkalmából teljesen felújítva vetítenek le augusztus 11-én. A hatvanadik évfordulót sokan mindazonáltal valójában a hatvanegyediknek tartják – mint azt a Hollywood Reporter megjegyzi, mindig is nagy volt a bizonytalanság, hogy 1942-ben vagy 1943-ban mutatták-e be a Casablancát, mivel tények igazolják, hogy mindkét évszám helytálló. A filmet 1942. május 25-én kezdték forgatni a Warners burbanki stúdiójában, és a felvételek 1942. augusztus 2-án fejeződtek be. A vágás és filmzene elkészülte után a Warner főnökei 1943 elejére tervezték a bemutatót, ám amikor a szövetséges erők november 8-án partra szálltak Észak-Afrikában, és első győzelmüket aratták a tengelyhatalmak felett ezen a hadszíntéren, Casablanca városa pedig nap mint nap az újságok főcímeiben szerepelt, a Warner előzetes megjelenésként már 1942. november 26-án bemutatta a filmet New York-ban. Az országos bemutatóra mindazonáltal csak két hónappal később, 1943. január 23-án került sor, és a Casablanca az 1943-as filmek között nyerte a legjobb film Oscar-díját el, azaz általában 1943-at fogadják el a bemutató évének. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?