HATÁRON TÚLI MAGYAR SZĺNHÁZAK XIV. FESZTIVÁLJA – DĺJAK

Kisvárda. A hétvégén kiosztották a Határon Túli Magyar Színházak XIV.

Kisvárda. A hétvégén kiosztották a Határon Túli Magyar Színházak XIV. Fesztiváljának a díjait: A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának fődíját az Újvidéki Színház Pác című előadása nyerte, Hamvas Béla Karnevál című regényének kiváló színpadi adaptációjáért, a magas színvonalú csapatmunkáért, a különleges színpadi nyelv közös megteremtéséért, a fesztivál legjobb díszletéért, s a kiemelkedő rendezői teljesítményéért. „Másfél év alatt – mióta a regény dramatizálását jelenetről jelenetre megkezdtük – négy-öt variáció született. A végső változatban 21 jelentet van, a több mint 300 szereplőből pedig harmincat használtunk fel. A harminc figurát kilenc színész játssza el. A regény motívumaiból indultunk ki, többek közt a »keresd meg önmagad« alaptételből és a maszkok lehántásából. A szöveg, mozgás és a zene elsősorban a kilenc színészből formálódott, alakult ki. Semmire sem kényszerítettem őket, minden, amit csinálnak, belőlük jött. Nyolc az egyhez aránylik a férfi és női energia az előadásban. Van egy olyan érzésem, hogy Hamvas Béla a Karneválban nem sok jót mond a gyengébb nemről. Ez az oka annak, hogy nem zsúfoltam tele nőkkel az előadást. Úgy gondoltam, hogy izgalmasabb, ha egy színésznő által fejezünk ki mindent” – nyilatkozta az újvidékiek díjnyertes produkciójáról Mezei Kinga, az előadás rendezője. Gyarmati Kata dramaturg a következőképpen jellemezte a Karnevál-adaptációt: „Hiszek abban, hogy ezt a művet nem lehet maradéktalanul színpadra alkalmazni. Felmértük, hogy a regény egészét képtelenség előadássá formálni, és ezt nagyon fontos hangsúlyozni a mindenkori Hamvas-tisztelők miatt is. Ez a dramatizáció nem lineáris, nincs olyan konkrét története, amely az előadástól függetlenül is érthető lenne. Elszántak és bátrak lennénk? Ez csupán egy olvasat, egy látásmód, annak lenyomata, ahogyan Hamvas műve ránk hatott.”

Az Illyés Közalapítvány megosztott díját a marosvásárhelyi Ariel Színház produkciójának, a Példás történetnek, valamint a Szabadkai Népszínház Társulatának – a Titanic Vízirevű című előadásáért – ítélte oda a zsűri.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját a temesvári Csiky Gergely Színház A lecke című előadása nyerte, egy modern klaszszikus mű invenciózus újraértelmezéséért, az élőzene és a tárgyi világ különleges alkalmazásáért A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma életműdíjat adományozott Mende Gaby színművésznőnek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tagjának, Nagy Dezső színművésznek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagjának. Kisvárda város díját a zsűri két színművésznek ítélte: a legjobb női alakítás díját B. Fülöp Erzsébet (a marosvásárhelyi Ariel Színház Példás történet című előadásában nyújtott alakításáért), a legjobb férfi alakítás díját Balázs Attila (a temesvári Csiky Gergely Színház A lecke című előadásában nyújtott alakításáért) nyerte el. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza egyéni művészi teljesítmények elismerésére felajánlott két díját idén két színművész kapja: Fabó Tibor a kassai Thália Színház Caligula című produkciójának címszerepéért, valamint Hatházi András a Kolozsvári Állami Magyar Színház Kövekkel a zsebében című előadásában nyújtott alakításáért és pedagógiai munkásságáért. A Kisvárdai Várszínház színészi különdíját Szorcsik Kriszta (Újvidéki Színház) kapta.

A Határon Túli Magyarok Hivatala által felajánlott tárgyjutalmat a zsűri az Újvidéki Főiskolának ítélte a harmadévesek Gyilkosok éjszaka című előadásáért. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által fiatal alkotók elismerésére alapított Teplánszky-díjat ez évben a zsűri döntése alapján a marosvásárhelyi Ariel Színház Példás történet című előadásában, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Csirkefej című előadásában nyújtott alakításáért Katona László színművész kapta.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díját egy kortárs lengyel dráma szertartásjellegű, több szólamú megszólaltatásáért a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Ilja próféta című előadása nyerte el.

A Közönségzsűri a Kolozsvári Egyetem Kék, kék, kék című előadásának ítélte a Közönségdíjat. (i)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?