Kultúra

Háromnyelvű pozsonyi naptár Izabella főhercegnő fotóival

Pozsony | Harmadik éve jelenteti meg a régi Pozsony képeit felvonultató falinaptárát a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás: a 2017-es kiadványba Izabella főhercegnő száztíz éves felvételei közül válogattak a szerkesztők.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 18. 19:59

Isabella von Croy hercegnő (1856–1931) a vesztfáliai Dülmen városban született, 1878-ban feleségül ment Habsburg–Tescheni Frigyes főherceghez. A főhercegi család – mivel Pozsony társadalmi életében nagy jelentősége volt állandó jelenlétének – az egykori Grassalkovichpalotában rendezte be otthonát. A gyönyörű barokk épület számtalan előkelő vendéget fogadott, Ferenc Ferdinánd is gyakran tette tiszteletét itt. Izabella főhercegnő azt remélte, hogy a trónörökös benősül a családjába. Egyszer azonban a kastély teniszpályáján megtalálta Ferenc Ferdinánd elveszített zsebóráját, és feldúltan látta, hogy az órába helyezett portrén nem a leánya, hanem az egyik udvarhölgye, bizonyos Chotek Zsófia látható – de ez egy másik történet. Izabella igazi nagyasszonyként irányította a főhercegi udvartartást, segített férjének a birtokok igazgatásában. Társadalmi helyzetének megfelelően egész életében fokozott érdeklődést mutatott a közélet és a jótékonykodás iránt. Támogatta a népi kézműipar fejlődését, a nevét viselő nőegyletet alapított Pozsony és környéke házi hímzőiparának felvirágoztatására, és a pozsonyi gyermekmenhely pártfogója volt. Családjával gyakran kilovagolt a város környékére, szerette a vadászatot, és elismert teniszjátékos volt. 

A főhercegnő legnagyobb szenvedélye azonban a fényképezés lett, ami a 19. század kilencvenes éveire már a főúri rétegeket is meghódította. Ez volt az amatőr fotózás első nagy korszaka, a fotografálás azonban ekkor még drága mulatság volt, tömegek nem hódolhattak neki. Izabella nagy méretű, 21x27 cm-es üvegnegatívokat használt, így rendkívül részletes felvételeket készíthetett. Pozsonyban kezdett fotózni, művészi felvételeit később számos szaklap közölte, és a nemzetközi fényképkiállítások közönsége is rendszeresen találkozhatott velük. A fényképezés szenvedélye és a közéleti elkötelezettség szerencsés kapcsolódásából érdekes néprajzi vonatkozású felvételei (mai kifejezéssel: szociofotók) maradtak az utókorra. De megörökítette a főhercegasszony Pozsony utcáit és tereit, társasága tagjainak időtöltését is, aminek hátterében a város környékének újabb és újabb részletei tűnnek fel. Ezekből a felvételekből válogat a Pozsonyi Kifli falinaptára. 

Izabella az első világháború kitörésekor tette le a kamerát, és később sem tért vissza szenvedélyéhez. A család a háború után elvesztette pozsonyi otthonát, és Magyarországon, a magyaróvári Habsburgbirtokon telepedett le. Ennek köszönhető, hogy a főhercegnő értékes fotográfiai hagyatékát ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. 

Aki kapni szeretne a Pozsonyi Kifli 2017-es Pozsonyi naptárából (ami a társulás szellemiségének jegyében egyben Prešporský kalendár és Pressburger Kalender is), az vonuljon ki a ma kezdődő adventi vásárba, Pozsony Óvárosába, a Ferenciek terére. December 22-ig ott megtalálható a Pozsonyi Kifli standja, a civilek szektorában. (as)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Zuzana Čaputová Eduard Heger

Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek

d

Be kell zárnunk a rendelőket, ha a nővéreink nem kapnak fizetésemelést – figyelmeztettek a magánorvosok

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Magas-Tátra

Vipera mart meg egy magyar turistát a Magas-Tátrában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.