Harmincasok, ha összejönnek

<p>Tegnap tartották Jitka Rudolfová Tévelygők című diplomafilmjének sajtóbemutatóját. A mától látható cseh film nem egy főszereplő köré épülő történetet bontakoztat ki. Jablonec nad Nisouból Prágába költözött hat fiatal, pontosabban harmincas sorsát követi nyomon, arra figyelve, hogyan gyökereztek meg a nagyvárosban.</p>

Valamennyien valós személyekből, a rendezőnő ismerőseiből, barátaiból továbbstilizált figurák, s ez nyomot is hagy a filmen, hiszen valóban élő karakterek ismerhetők fel bennük, olyan tulajdonságokkal, megnyilvánulásokkal, vágyakkal, érzésekkel, amelyek nap mint nap visszaköszönnek az életben. Ezért is kaphatta a film a „realisztikus komédia” minősítést, bár ahogy a rendezőnő a sajtótájékoztatón elmondta, nem szeret semmiféle skatulyázást, illetve címkézést. Arra az újságírói kérdésre sem a várt klisének megfelelően válaszolt, hogy milyen hatással volt rá főiskolai mestere, Věra Chytilová. Nem konkrét tényeket és tételeket említett, csupán úgy reagált, hogy a tudatalattiban biztos ott a nyoma a személyiségének, ám maga Chytilová nem arra törekedett, hogy hatásokat ültessen el a diákjaiban. Szabad kezet adott, s inkább úgy irányítgatta a fejlődésüket, hogy teljességgel átlássák és tudják, mit miért csinálnak.

Dokumentarista elemei vannak a Tévelygőknek, a hat sors kibontásának, ám ahogy Rudolfová elmondta, a következő munkájával kapcsolatban azt se lehet bizonyosra venni, hogy ezt az irányt folytatja, vagyis a dokumentarizmus megmarad nála. A Tévelygőkben mindenesetre bevált a módszer, ezért érezzük, hogy akár mi is lehetnénk a figurák egyike-másika. Pedig a film csak azt az „állapotot” mutatja meg, hogy amikor a szülővárosukban egy találkozóra összejönnek, megvallják egymás közt, hogy ennyi év után sem tudják, merre is akarnak indulni az életben. Egy újabb elindulás kezdete a film. De hogy merre veszi az irányt, arról Rudolfová nem készül újabb filmet forgatni. Igaz, elismerte: évek múlva akár érdemes is lehetne visszatérni hozzá. Addig is érdemes megismerkedni e mostani sorstorzókkal, amelyeket a diplomafilm megmutat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?