Hangulatos felvételi elokészíto

„Örülök, hogy nekünk is, akik messze vagyunk a fovárostól, lehetoségünk van itt helyben felvételi elokészítore járni” – mondta Agócs Klaudia, végzos diák a füleki Pro Futuro Polgári Társulás Matura programjára utalva.

A foglalkozásokon a feladatok, tesztek megoldása és megbeszélése a legfontosabbSomogyi Tibor illusztrációs felvétele A Pro Futuro annak idején azért alakult, hogy segítse a helybeli fiatalokat és tanárokat. Csaknem tízéves tevékenysége alatt tartotta is magát célkituzéséhez. Hagyományosan minden év oszén megrendezi a városban a Diáknapokat, tavasszal pedig a Millenniumi Kisebbségi Napokat. Az Európai Unió programjaiba bekapcsolódva angol, francia, portugál és német testvériskolái vannak a füleki középiskolás diákoknak a Pro Futurónak köszönhetoen. Ki ne ismerné az Infoprog nevu számítástechnikai versenyt, melyre az idén hetedszer jöttek össze a Kárpát-medence magyar diákjai. Az országszerte ismert Apropó Diákszínpadot, mely a komáromi Jókai Napok már-már állandó vendége, szintén a társulás támogatja. Még sorolhatnánk, mi mindennel foglalkoznak a polgári társulás tagjai, de nézzük legújabb programjukat.

A Matura talán a leggyakorlatiasabb, leghasznosabb projektum, amellyel a Pro Futuro a középiskolás diákokat támogathatja. Egy több hónapon át tartó elokészítorol van ugyanis szó, amely nagyban elosegítheti a végzos diákok felkészülését az egyetemi felvételikre. A felkészítés több csoportban zajlik, tantárgyak szerint, a diákok igényei alapján. A csoportok szombat délelottönként kétórás foglalkozásokon találkoznak. A tantárgyak között szerepel a matematika, az informatika, a fizika, a biológia, a történelem, valamint a magyar, a német és az angol nyelv. A felkészíto pedagógusok többnyire középiskolai tanárok, de a szervezok elérték, hogy a diákok egyetemi oktatókkal is találkozhassanak. A foglalkozásokon a feladatok, tesztek megoldása és megbeszélése a legfontosabb, de hangsúlyt kap a kommunikáció, az ismeretek elmélyítése, az összefüggések felismerése, s természetesen a diákok házi feladatot is kapnak.

A Matura program megvalósítóinak célja az volt, hogy az egyetemi városoktól távol élo diákok se legyenek hátrányban azon társaikkal szemben, akik nagyvárosokban vagy azok szomszédságában élnek, és rendszeresen látogathatják a különbözo felvételi elokészíto tanfolyamokat. Több száz kilométerre az egyetemi városoktól a diákok elszigetelve érezhetik magukat, kisebb lehet az önbizalmuk, mint azoknak, akik „közel vannak a tuzhöz”. A Matura program ezt a hátrányt kívánja felszámolni, s biztosítani a füleki és környékbeli diákok számára a felvételi elokészíton való részvétel lehetoségét. Hogy ez mennyire sikerül, arról maguk a részt vevo diákok nyilatkoznak: „Sokat segít ez a felkészíto tanfolyam, mert megmutatja, hogyan lehet kevés ido alatt többet megtanulni könnyebben, egyszerubben” – mondja Földi Annamária füleki végzos gimnazista, aki a matematikát választotta. Mindemellett azt is pozitívumnak tartja, hogy a foglalkozások kis csoportokban zajlanak, ami sokkal közvetlenebb módszert tesz lehetové, mint a megszokott tanítási óra.

Ádám Gábor, Farkas István és Mag Péter a losonci Építoipari Szakközépiskola diákja. Gábor annyira elégedett az elokészítovel, hogy szerinte már hamarabb is elkezdodhetett volna. István és Péter szerint is sokat segít a képzés, a helyszínrol, a füleki Magyar Közösségi Házról pedig az a véleményük, hogy „hangulatos kis hely, ahol kellemes a tanulás is”. Péter kiemelte, hogy a tanfolyam önbizalmat ad, magabiztossá teszi a diákokat. Az egész elokészítonek szerinte csak egy hibája van, mégpedig hogy a nyolc órai kezdés miatt kicsit korán kell kelni. Bari Alfréd, negyedikes füleki gimnazista matematikából, informatikából és történelembol bovíti ismereteit a tanfolyamon: „Többet kaptunk, mint az iskolában, s különösen azért érte meg, mert elsajátíthattuk tanárainktól az o módszereiket”.

A felvételi elokészítot már a harmadikosok is látogatják. Balázs Borbála füleki gimnazista azért kezdte el a felkészülést már harmadikban, mert szerinte jövore erre már kevesebb ideje lesz. Ha folytatódik a Matura program, negyedikesként is szeretne a felkészítore járni. „Matematikából sikerült elmélyítenem az tudásomat, történelembol pedig olyan új dolgokat tanulok, melyeknek köszönhetoen hozzá tudok szólni a tanítási órán elhangzottakhoz” – teszi hozzá.

A diákok után megkérdeztük a magyar nyelv és irodalom csoport vezeto tanárát, Szvorák Zsuzsát is, o hogyan értékelné a több hónapos munkát. „Be kell vallanom, hogy a Matura foglalkozásaira becsületesebben és nagyobb kedvvel készültem, mint az órákra az iskolában. Ezeknek a gyerekeknek ugyanis többet kell átadnunk, hiszen ok magáért a tantárgyért jöttek, érdekli oket, ezért megérdemlik a maximális odafigyelést. Örültem, hogy enynyi diák jelentkezett a magyarra, mert manapság ez a tárgy nem tartozik a legkedveltebbek közé. Örülök annak is, hogy a Magyar Közösségi Házban sikerült megfelelo otthont találni a programnak, mert így nagyon családias hangulatban teltek a foglalkozások.”

A vélemények után essék szó a szervezokrol is, a Pro Futuro Polgári Társulás azon tagjairól, akik a programot megálmodták és megvalósítják. A Matura program szellemi atyja Molnár László füleki gimnáziumi tanár, a Pro Futuro elnöke. Az o kezében összpontosul a szervezés, s emellett még vezeti is a fizikából felvételizni készülo diákok csoportját. Ot kértük meg, hogy a program vége felé haladva, értékelje az eltelt néhány hónap tevékenységét. „Ez a program szokatlan Füleken, hiszen ilyen szintu és színvonalú felvételi elokészíto, amelyet ráadásul egy polgári társulás szervez, a környéken még nem volt. Reméljük, jövore még jobban elterjed a híre, s lassan beépül a köztudatba. Bár én nagyobb érdeklodésre számítottam, elso nekifutásra talán elégedettek lehetünk azzal a negyven-ötven középiskolással, akik jelentkeztek. Foleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy több olyan diákunk is van, aki két, sot három tantárgyat is választott, és az óraelosztásnak köszönhetoen egyszerre több csoport foglalkozásain is részt tud venni. A csoportokat nyolc tanár vezeti, akiket név szerint is megemlítenék: Tomolya Róbert, Szvorák Zsuzsa, Koronczi Ferenc, Estefán Erika, Benko Pál, Tóth Hilda, Kósik Andrea és jómagam. Öszszesen kilenc csoportunk van, a diákok pedig a füleki gimnáziumból és az elektrotechnikai szakközépiskolából, a losonci Építoipari Szakközépiskolából és a rimaszombati gimnáziumból jöttek.”

Molnár László elmondta, hogy a Matura programot jövore is szeretnék folytatni, mert a mostani harmadikosok, akik részt vettek a programban, már jelezték, hogy igényt tartanak rá. „Jövobeni terveinkrol annyit, hogy a már most is meglévo honlapunkat szeretnénk állandóan frissíteni és új információkkal bovíteni. Itt jegyezném meg azt, hogy jó lenne, ha a diákok jövore már szeptember folyamán jelentkeznének a tanfolyamra, és hamarabb elkezdhetnénk a munkát. Az idén ugyanis voltak, akik késobb kaptak észbe – természetesen oket sem utasítottuk el. Jövore szeretnénk az egyetemekkel is szorosabbra fuzni a kapcsolatokat, hogy még több olyan találkozóra kerüljön sor, ahol diákjaink betekintést nyerhetnek az egyetemek életébe.”

Végezetül Molnár László megjegyezte: „Köszönetet érdemel mindenki, aki a program létrejöttében munkálkodott, vagy azt támogatta. A Matura anyagi támogatója az Apáczai Közalapítvány volt. A szervezésben a Pro Futuro tagjai segítettek és segítenek. S természetesen köszönjük minden kollégának és diáknak, hogy a szombat délelottjeit több hónapon keresztül a programnak szentelte.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?