Halhatatlanok újratöltve

<p>10 film, 10 klasszikus történet. Ahogy a reklámszlogen ígéri – Ma is köztünk, s velünk élnek. Halhatatlanok. A Szlovák Televízió és az Oreo cég közös projektje, a Halhatatlanok a közszolgálati televízió egyes csatornáján fut, a szereplők között szlovákiai magyar színészekkel is találkozhatunk.</p>

1,16 millió eurós állami támogatásból készült el HD minőségben a tízrészes tévéfilmsorozat, amelyben klasszikus irodalmi alkotások kerülnek mai környezetbe (pl. Lermontov: Álarcosbál, Jane Austin: Értelem és érzelem, Flaubert: Bovaryné, Gogol: A revizor). A felkért rendezők listája is figyelemre méltó, olyan nevek vették kezelésbe az alapanyagot, mint Roman Polák, Emil Horváth, Stanislav Párnický, Laco Halama, Viktor Csudai vagy Karol Vosátko. A tíz elkészült rész közül eddig hetet láthattak a nézők, a maradék három pedig ebben a hónapban kerül adásba.

A már vetített történetekben fontos szerepet kapott Mokos Attila, Kerekes Vica, Šafařik Katalin, Jakab Róbert, Oszlík Péter, Tóth Krisztina és Derzsi Réka, a ma este műsorra tűzött részben pedig Kanócz Zsuzsa alakítja ifj. Dumas A kaméliás hölgy című melodrámájának főszerepét. Az átültetésért felelős Stanislav Párnický a Virágok és Lucia címet adta az epizódnak, amelyben a hősnő egy jóval idősebb, gazdag, nős emberrel folytat viszonyt, és ebbe a kapcsolatba sodródik bele a tehetős szerető sofőrje. A két szeretőt Milan Kňažko és Marek Geišberg játssza.

Szintén Párnický dolgozta fel Moliere Don Juanját, akiből egy ízig-vérig mai szívtipró lesz, Maroš Kramárnak köszönhetően. Mellette Táňa Pauhofová, Miro Noga, Soňa Norisová, Jakub Gogál és Ľubomír Paulovič bonyolítják a történetet, amely január 10-én lesz látható az STV1-en.

A sort január 17-én az Alfa projekt című epizód zárja, amely nem más, mint R. L. Stevenson Dr. Jekyll és Hyde című világhírű horrorjának átirata.

A tíz film bizonyítja, hogy egyrészt tényleg klasszikusokról van szó, amelyek modern környezetbe áthelyezve is életképesek, másrészt a kezdeményezők remek lehetőséget biztosítottak színészeknek, íróknak és rendezőknek is. Az eddigi részeket végignézve bátran állítható, a művészek tökéletesen éltek is az alkalommal. (Juhász Dósa János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?