Hagyományápolás, hagyományátadás

Dunaszerdahely. Szombaton és vasárnap mintegy háromszáz résztvevője volt a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő III. évfolyama döntőjének. A gyermekkategória résztvevői a művészeti alapiskolában mérték össze tudásukat, s az ifjúságiak és a felnőttek a Városi Művelődési Központban vetélkedtek.

Dunaszerdahely. Szombaton és vasárnap mintegy háromszáz résztvevője volt a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő III. évfolyama döntőjének. A gyermekkategória résztvevői a művészeti alapiskolában mérték össze tudásukat, s az ifjúságiak és a felnőttek a Városi Művelődési Központban vetélkedtek. Hangszeres szólisták és népdalkörök, zenekarok és szólóénekesek bizonyították be, hogy a folklór, és azon belül is a népdal, a népzene az eltűnő paraszti világon kívül is lehet értelmes tevékenység, egyéni tehetséget és közösséget formáló szellemi erő.

A Csemadok Dunaszerdahelyi Járási Titkársága a Bíborpiros szép rózsa megrendezésével immár hagyományt teremtve, ismét egy országos kisugárzással rendelkező rendezvénysorozatot tart életben. Ennek eredménye volt az is, hogy Nagytárkánytól Somorjáig sok-sok faluból, városból jöttek el Dunaszerdahelyre. Az is felemelő érzéssel tölthette el a résztvevőket, hogy Ág Tibor népzenekutató vezetésével a közös éneklések során arra a Vass Lajosra is emlékeztek, aki nemcsak zeneszerzőként és a Repülj páva mozgalomban, hanem a szlovákiai magyar kórusmozgalomban is jelentőset alkotott. Nem kevésbé arra, hogy egy egész nemzetet tanított meg újra közösségi alkalmakkor népdalt énekelni.

Ezt a jó hangulatot az eredményhirdetés sem rontotta el. A vasárnap délutáni gálaműsorban harminckét részt vevő szólista és csoport lépett közönség elé. Köztük szép számmal a díjazottak.

Az első kategóriában Bíborpiros Szép Rózsa Díjat kapott Gulyás Anna (Nagymegyer) szólóénekes, Csiba Júlia (Medve) szólóénekes, Gáspár Ágnes és Gáspár Tünde (Naszvad) énekesduó, Pusko Márton (Tornalja) hegedűszólista és a Kis Csali (Somorja) zenekar. A fesztivál nívódíjasai lettek: Bognár Mónika (Nagymegyer) szólóénekes, Patai Boglárka (Dunaszerdahely) szólóénekes, Kovács Lóránt (Alistál) szólóénekes, a péderi Csitri leánykórus és a Kisgéresi Gyermekénekcsoport. Közülük került ki az a hat résztvevő is, akik jövő novemberben a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjében a felvidéki magyarokat képviselik. Jövő áprilisban hárman a III. Országos Zeneiskolai Népzenei Verseny résztvevői lesznek Gödöllőn.

A második kategória fesztiváldíjasai a következők lettek: Süttő Mónika (Kolon) szólóénekes, a Szesztai Női Éneklőcsoport, a koloni Gyöngykoszorú éneklőcsoport, a Nagycétényi Vegyes Éneklőcsoport, Mag Albert Péter (Medveshidegkút) hegedűs, a nyárasdi Sarló citerazenekar és a dunaszerdahelyi Gyeplős zenekar.

Nívódíjat kapott a Nyárasdi Népdalkör, a Szepsi Asszonykórus, a Zsarnói Női Népdalkör, a naszvadi Búzavirág citerazenekar és Csémy Zoltán (Gúta) furulyás. Közülük ugyancsak hatan vesznek részt a Vass Lajos Népzenei Verseny döntőjében és hárman a zeneiskolák népzenei versenyében, ahová Gál Ildikó a Losonci Pedagógiai és Szociális Akadémia népdalcsoportjának a vezetője is meghívást kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?