Gyulladás okozza

Félelem jeligére: „25 éves szűz lány vagyok, a menstruációm össze-vissza jelentkezik, és eközben egész hónapban fehérfolyásom van. Lehetséges, hogy komoly a bajom? Egyáltalán rendbehozható? Azért lehet majd később kisbabám?”

1. A hüvelyfolyások az alhasi fájások és a vérzészavarok mellett az egyik leggyakrabban előforduló női betegségeknek a tünetei. A folyás lehet akár áttetsző, vizenyős, nyálkás, habos, sűrű vagy ritka, gennyes, esetleg vérrel színezett, mögötte döntő százalékban gyulladás diagnosztizálható, akár a hüvelybemenetnél, a hüvelyben, a méhnyakon, a méhben, illetve a petevezetékeken. A folyás mennyisége, minősége, színe, szaga változó lehet, és függ a gyulladás okozójától (baktériumok, gombák, paraziták, vírusok stb.).

Gondolni kell mindenképpen az esetleges rendszertelen hormontermelésre, daganatos és neuro-vegetatív betegségekre, cukorbetegségre, pajzsmirigy-megbetegedésekre, kislányok, de felnőttek esetében is valamilyen idegen tárgy jelenlétére a hüvelyben.

2. A havi vérzés tájainkon általában 12-13 éves korban jelentkezik először, kezdeti rendszertelensége miatt nem kell megijedni, ezekben az esetekben gyakran előfordulhatnak peteérés nélküli vérzések, ún. álmenstruációk, melyek igaz, hogy normális ideig tarthatnak, de a menses első napjától a következő menses első napjáig nem 28–29 nap telik el, hanem sokszor akár 40–250 nap is. Ugyanez a helyzet szintén lehetséges az ún. klimax idejében vagy átmeneti korban, vagyis 45 év felett. Ha a menstruáció nem válik rendszeressé 18-19 éves korra, mindenképpen szükséges megállapítani, mi a valódi oka, hogy még időben közbe lehessen avatkozni megfelelő kezeléssel, akár hormonterápiával is.

Levelében leírt panaszai mögött valószínűleg anovulációs (peteérés nélküli) menstruációs ciklusok rejlenek, éppen ezért javasolnám, mielőbb keressen fel egy nőgyógyászt, hogy megállapítható legyen folyásainak, rendszertelen menstruációjának valódi oka, s hogy még időben megfelelő kezelést kapjon. Ettől a lépéstől ne riassza vissza az a tény sem, hogy még szűz, a vizsgálatnak ez nem akadálya. Tegye meg ezt minél előbb, hogy ne legyen ok félelemre (nem csak ami a családtervezést illeti)!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?