Golden Globe-jelölések

A napokban közzétették a Golden Globe-filmdíj jelöltjeit. A Hollywoodban dolgozó külföldi kritikusok a legtöbb kategóriában a Chicago című, nemrég bemutatott filmmusicalre szavaztak, mely összesen 8 Arany Glóbusz-szobrot is nyerhet.

# A napokban közzétették a Golden Globe-filmdíj jelöltjeit. A Hollywoodban dolgozó külföldi kritikusok a legtöbb kategóriában a Chicago című, nemrég bemutatott filmmusicalre szavaztak, mely összesen 8 Arany Glóbusz-szobrot is nyerhet. A többi között a legjobb musical, illetve vígjáték kategória esélyes versenyzője, míg főszereplői, Catherine Zeta-Jones és Renée Zellweger a legjobb színésznő díjáért versenyeznek – egymással szemben.

A Hollywoodi Külföldi Kritikusok Szövetsége (Hollywood Foreign Press Association) valószínűleg senkinek nem okozott nagy meglepetést Amerikában. A januárban megrendezett Golden Globe-gálára ugyanis csupa olyan alkotást jelöltek, melyeket már korábban elismerésben részesített az amerikai szaksajtó, és rangos díjak esélyeseiként nevezett meg.

A Golden Globe egyébként külön jutalmazza a drámai és a komikus alkotásokat, illetve alakításokat. A Chicago riválisa Spike Jonze sokat méltatott új filmje, az Adaptation, a hatalmas kasszasikerként elkönyvelt Bazi nagy görög lagzi, Hugh Grant Egy fiúról című filmje és a Nicholas Nickleby című Dickens-adaptáció.

A legjobb musical, illetve vígjátéki színésznő kategóriájában pedig Zeta-Jones és Zellweger mellett Nia Vardalos, a Bazi nagy görög lagzi, Goldie Hawn a The Banger Sisters és Maggy Gyllenhaal, a Secretary főszereplőjeként kapott jelölést.

A legjobb drámai film versenyében a The Hours című alkotást tartják legesélyesebbnek, mely összesen hét kategóriában versenyez. A Virginia Woolf életét bemutató produkció három cselekményszálon fut, és mindhárom főszereplője egy-egy nagy színésznő: Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore. Ők a Golden Globe-on egymás riválisai lettek, hiszen Meryl Streepet két kategóriában is jelölték, és mindkettőben egyikükkel kerül szembe. A legjobb drámai színésznő kategóriájában Nicole Kidmannel versenyez, míg a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Julianne Moore-ral száll harcba, akit egy másik film, a Far From Heaven szereplőjeként jelöltek.

A legjobb drámai film díja azonban a The Hours mellett más nagyágyúkat is megillethet, így Scorsese Gangs of New York című művét, Polanski The Pianist című alkotását, a Gyűrűk ura: A két torony című produkciót, vagy épp a Jack Nicholson főszereplésével készült About Schmidt című filmet. Ezek közül több alkotás főszereplője indul a legjobb drámai férfialakítás díjáért folytatott küzdelemben.

Nicholsont jelölték az About Schmidt címszerepéért, a magyar származású Adrien Brodyt a The Pianist főszerepéért, Daniel Day-Lewist a Gangs of New York-ért, és Leonardo DiCapriót a Kapj el, ha tudsz című filmben nyújtott játékáért (ő a Gangs of New York-ban is nagyot alakított). Rajtuk kívül még Michael Caine kapott jelölést a The Quiet American című háborús drámában játszott főszerepéért. A legjobb rendező díja is a már említett filmek alkotói között kerül kiosztásra: Scorsese a Gangs of New York, Peter Jackson a Gyűrűk ura: A két torony, Stephen Daldry a The Hours, Spike Jonze az Adaptation, Rob Marshall a Chicago és Alexander Payne az About Schmidt alkotójaként kaphatja meg a rangos elismerést.

A Golden Globe-díjak tétje részben azért nagy, mert győztesei általában az Oscar-díjért is nagyobb eséllyel pályáznak. Az ünnepélyes átadásra 2003. január 19-én kerül sor, melyet az amerikai NBC televíziós csatorna élőben közvetít. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?