George Harrison özvegye verskötettel emlékezik férjére

eee
Los Angeles |

A Beatles egyik alapítója húsz éve halt meg, és özvegye, Olivia Harrison kevésnek találta a gyertyagyújtást: húsz verssel emlékezik férjére. A frissen megjelent kötet címe Came the Lightening (Jött a megvilágosodás), és eddig nem publikált fotókat is tartalmaz a pár életéből.

A most 74 éves özvegy nem költő, eredetileg nem is versekben gondolkodott, csak azt tudta, hogy valami különlegeset szeretne létrehozni férje halálának évfordulójára. „Az önéletrajzi kötetet túl elcsépeltnek találtam, körülöttem már mindenki írt egy ilyet. Amikor 2018-ban lelki válságba kerültem, egy barátom azt tanácsolta, olvassak verseket három napig, az majd segít kimásznom belőle. Észrevettem, hogy a terápiás jellegen túl szellemi feltöltődést is nyújtanak nekem a versek. Aztán amikor írni kezdtem George-ról, verssorok jöttek elő belőlem, nem pedig mondatok” – mesélte egy interjúban. A szenvedélyes, keserédes, bensőséges szövegekhez a házaspár közeli barátja, Martin Scorsese filmrendező írt előszót, aki 2011-ben dokumentumfilmet is csinált George Harrisonról. „Ez a mű a szerelmet ünnepli, de tisztán láttatja annak átmeneti természetét is” – áll az előszóban.

George és Olivia szerelme úgy kezdődött, mint manapság oly sok kapcsolat: a munkahelyen. Az ex-Beatle az A&M Records Los Angeles-i székhelyén találkozott az akkor 26 éves, okos, talpraesett marketinges lánnyal. 1978-ban házasodtak össze, egy hónappal fiuk, Dhani születése után. Az özvegy sorra veszi közös szenvedélyeiket, hasonló gyermekkorukat, a spiritualitás iránti vonzalmukat, de ír arról is, amikor 1999-ben egy elmebeteg férfi betört a házukba, és dulakodás közben megkéselte az akkor már tüdőrákos George-ot. Több szöveget szentel a gyász, az elengedés folyamatának is.

Az eddigi kritikák egytől egyig pozitívak, de elsősorban a kötet különleges dokumentumértékét és őszinte hangnemét dicsérik, kevesebbet foglalkoznak a versek irodalmi értékével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?