Frankofón filmek nemzetközi fesztiválja

Pozsony. A szlovák fővárosban immár hetedik alkalommal rendezik meg a frankofón filmek nemzetközi fesztiválját.

Pozsony. A szlovák fővárosban immár hetedik alkalommal rendezik meg a frankofón filmek nemzetközi fesztiválját. A szemlét minden évben Frankofónia nemzetközi ünnepe – amelyet március 20-án tartanak – alkalmából szervezik meg, s teszik lehetővé, hogy az érdeklődők közelebbi kapcsolatba kerüljenek a sokszínű frankofón mozival.

Ily módon egyrészt a francia film – nyelv, kultúra – népszerűsítését, másrészt a forgalmazásra kerülő, jórészt amerikai produkciók csekélyke ellensúlyozását tűzve ki célul.

Aki követte az eddigi szemléket, az tudja, hogy ezek tematikus fesztiválok voltak, s ezt a hagyományt ez évben is folytatják. Az idei mustra témája a gyökerek keresése, ezért is kapta azt a címet, hogy: Honnan származol? A filmeket úgy válogatták össze, hogy a fesztivál időtartama alatt minden nap mással kapcsolatban teszik fel velük ezt a kérdést.

Az első nap olyan mozgóképeket vetítenek, amelyek valamilyen formában a migrációval foglalkoznak. Következő nap témája a férfi nő kapcsolat, a szerelem, amelyből valamennyien megszületünk és leszünk. Az anya-figurája mindig is a filmesek érdeklődésének középpontjában állt – „anya-filmeket” is kínálnak az egyik nap, mint ahogy a vallással foglalkozó opusokat is. Tematikus blokkot állítottak össze olyan mozgóképekből, amelyek az óceánok elválasztó-összekötő szerepéről próbálnak szólni, amelyek azt kutatják, hogy a múltunk miként befolyásolja a jelenünket, valamint amelyek szűkebb és tágabb otthonunkhoz való viszonyunkról vallanak. Az idei szemle műsorán negyven film szerepel. Köztük lesz a Quand la mer monte (Dagály) című független film, amely az idén két jelentős César-díjat is inkaszszált. A legjobb színésznői díjat kapta meg érte Yolande Moreau, s mivel a filmnek társrendezője is, Gilles Porte-tal közösen megkapták az elsőfilmes díjat is. Yolande Moreau várhatóan a pozsonyi szemle vendége lesz.

A mustrán a francia produkciókon kívül lesz kanadai, belga, svájci és román alkotás is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?