Főszerepben a látvány

<p>Megérkezett végre az év várva várt mozija, a Gyűrűk Ura előzményfilmje a hobbit váratlan utazásáról. Az év csúcsfilmje csúcslátványt vonultat fel csúcstechnológiákkal. Minden elérhető filmes formátumban, köztük 2D-ben, 3D-ben és IMAX 3D-ben, mi több, a legújabb, ún. High Frame Rate 3D-ben (HFR 3D) is hozzáférhető.</p>

Az új technológia lényege a képélesség fokozása azáltal, hogy 48 képkockát pörget le egy másodperc alatt. Ez kétszerese a szokásos 24 képkocka/másodpercnek. Peter Jackson azt mondja: „varázslatosabbá kell tenni a moziélményt, hogy az új nemzedékek is szívesen járjanak moziba”. Ezt segítheti elő a HFR 3D. A Szlovákiára vonatkozó tervek szerint 13 moziban kapja meg az „intenzívebb élményt nyújtó” mozizást a közönség; a forgalmazó sajtóhírében felsoroltak között szerepel (az előzetes tesztelésektől függően) egyebek között a kassai, a dunaszerdahelyi CINEMAX és a losonci Apollo mozi is.

Valamelyest befolyásolhatta az új technológia ígérete is, hogy A hobbit első része, a Váratlan utazás világpremierje valóságos népünnepéllyé vált, a díszbemutatóra a rajongók közül sokan öltötték magukra a film szereplőinek jellegzetes ruháit. S minden bizonnyal nálunk is tömegesen vonulnak majd a moziba a rajongók, s hobbit-szomjukat abszolút oltani fogja az élmény, bármilyen formátumban nézik is. A sajtóvetítésen nyújtott 2D-s változat is teljességgel kielégíti a szemet, sőt. De előbb ismerkedjünk meg egy picit a sztorival a hivatalos előzetes szerint. „Hatvan évvel járunk A Gyűrűk Ura történetének kezdete előtt. A békésen éldegélő Zsákos Bilbó akaratlan kalandba kényszerül: Szürke Gandalf tűnik elő a semmiből, s szervezi be őt egy váratlan utazásba, melynek során tizenhárom törppel és azok legendás vezetőjével, Tölgypajzsos Thorinnal együtt kell visszakövetelniük az elveszett Törp Királyságot, Erebort a rettegett sárkánytól, Smaugtól. Utazásuk temérdek veszélyes földön át vezet, találkoznak koboldokkal, orkokkal, halálos vargokkal, óriáspókokkal, alakváltókkal és mágusokkal.” A bonyodalom aztán egy csodaerejű gyűrű segítségével oldódik meg, amelyet Bilbó a föld alatti tó partján Gollamtól szerez meg.

Ebből is látszik, mennyire egyszerű, csavarok és fordulatok nélküli a sztori, szinte alig van építkező esemény, amelyből ilyen hosszú filmmesévé lehet átírni. Elindulunk valamit megszerezni, és győzünk (a valami megszerezése, mivelhogy jönnek a következő részek, még várat magára). Amíg a győzünk effektusig eljutunk, a tartalmat inkább csak akciók és a látvány tölti meg. A látvány intenzív élményt nyújt, csak egy kicsit zavaró, hogy esztétikája a komor színekre és a csúnyaságokra épít. Gyomor, gusztus és ízlés kell a felvonultatott sok szörnyhöz, bár a maguk testváladékos ocsmányságában és pusztító erejében hibátlanok.

A rengeteg ellenséges gonosz erő hatása alól csak a törpök humora és egy-egy meséhez méltó, pozitív hatású ötlet old fel. Ilyen a régi irat, melynek tartalma ugyanoly holdállásnál válik csak láthatóvá, mint amilyennél írták. Ez a jelenet derűs varázst ad a mesének. A többi csupa pusztítás. A pusztítás intenzitásának állandó fokozása. Részletesen kidolgozott virtuális világban (a hegyből előlépő kőemberek hatásos illúziót keltő megoldás!). Ehhez igazítva az akciókat elválasztó természeti tablók is műviek. Ezzel együtt pazar látványvilággal kerekedik intenzív moziélménnyé ez a fantáziaeposz. Ugyanakkor telített, sok apró vizuális információt közöl egy-egy mozgóképkocka – szem legyen a 3D-s szemüveg alatt, amelyik minden részletet képes befogadni.

Nem tudhatjuk, milyen formátumban nézték A hobbitot az Amerikai Filmintézet (AFI) megbízottjai, akiknek értékelése alapján a napokban állították össze az idei év legjobb tíz filmjét, az viszont tény, hogy tízes listájukon nem szerepel Peter Jackson csúcstechnológiás alkotása. De ez a mozikasszákat aligha befolyásolja.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"80655","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?