Kultúra

Forró vénasszonyok nyara

Biely tíz év börtön után szabadul, s megérkezik Kassára, hogy bosszút álljon a rajta esett régi sérelem miatt. Felkeresi adósait, akik átverték, hogy leszámoljon velük. Megkezdődik a magányos harcos „vadnyugati” háborúja a szlovák „vadkeleten”. Érkezésével forró vénasszonyok nyara ígérkezik az alvilágban.
Tallósi Béla

2013. november 11. 00:10

Biely (Alexander Bárta) nem válogat az eszközökben. Nincs benne szemernyi kímélet sem. Áldozatát előbb megfélemlíti, majd alvilági módszerekkel, hidegvérrel meggyilkolja.
Az ő útját követi a film, ahogy Kassa felé utazik a gyorsvonaton, majd az állomásról elindul a városba, hogy becserkéssze régi ismerőseit. A hírre, hogy szabadult, felbolydul az alvilág. Sorra jelennek meg a nehézfiúk, akiket kellemetlenül érint Biely érkezése. Elindul egy leszámolásszerű „vadnyugati” sztori véres bosszúk láncolatával.
 
Mindent és mindenkit Biely leszámolási szándéka mozgat. Az egész thriller a visszatérő nehézfiú bosszújától tartók reagálásairól, védekezési fortélyairól és arról szól, hogy mi zajlik Biely körül az alatt az idő alatt, amíg nyomára bukkan azoknak, akikkel elszámolnivalója van. Arról vajmi keveset tudunk meg, mi történt korábban, mi készteti a véres hajszára. Annyi derül ki, hogy egy nagyobb pénzösszeg és az okozta a viszályt, hogy átverték. Nem ennek a részletezését tartja fontosnak a film. Hanem Biely személyét. Azt, hogy megtorló akcióiból a néző megértse, ő az a „vadnyugati, arc nélküli férfi”, akinek csak jelene van, említést érdemlő múltja nincs (úgyis sejtjük, milyen lehetett). Jelene pedig azzal kezdődik, hogy visszatér egy olyan régi bűntény helyszínére, amelyből vesztesként került ki. Megérkezik a terepre, a hírhedt kassai Luník lakótelepre, és elkezdi a leszámolást. Minden más, ami a vérbosszún kívül történik vele és körülötte, még az evés is, csupán két gyilkolás közti időt kitöltő üres létezés. Akkor van elemében, amikor ellenfelei körében váratlanul megjelenhet, és pusztulást hagyhat maga után. Ahogy múltja, jövője sincs, mert a mészárlást, amit véghez visz, nem lehet megúszni.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"127650","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Bielyt azonban nem csak a pénz miatti bosszú hajtja. A pénznél is nagyobb értéket veszített, amikor börtönbe került. Szerelmét, gyermekének anyját, Norikát (Gubík Ági), aki tíz éve a testével igyekszik törleszteni az általa hátrahagyott adósságot. A férfi azért „takarít” az ellenfelei között, mert őket, anya és gyemeke jövőjét szeretné biztonságban tudni. Viszonyuk börtön előtti időszakából ugyancsak nem tárul fel lényeges. Nem az a fontos, mi volt köztük akkor, hanem hogy a rosszban mit bír ki a szerelem. A film újratalálkozásuk pillanataival arra keres választ, hogy az alvilág szajhájaként meg lehet-e őrizni a szerelmet az iránt a férfi iránt, aki fertőbe taszítja a szeretett nőt. Az újbóli egymásra találást nehezíti, hogy Norikát csaléteknek akarják felhasználni, rajta keresztül próbálnak eljutni Bielyhez. Azzal, ahogy Norika ellenáll, s azzal, amilyen erővel tűri a pofonokat, a megalázást, azt sugallja a film, hogy a szerető nő – anyaként és társként – az utolsó reményt jelentheti a változásra. Norika – Gubík Ági végleteket megélő, meggyőző alakításában – „a túlsó partra” viszi ezt a filmet. Ahol újra lehet kezdeni. Talán.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az új rimaszombati kórház látványterve (BBSK-felvétel)

Teljesen megújulhat a rimaszombati kórház

Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

közgyűlés

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.