Folttisztítás

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:
Arany- és ezüsthímzés tisztítása. A hímzést, ha az alapanyaga ép, 3–5 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk. Azután könnyedén kinyomkodjuk s olyan langyos vízbe tesszük, melyben kevés fehér velencei szappant oldottunk fel. Drogériában kapható. Ebben ide-oda húzogatjuk.

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:

Arany- és ezüsthímzés tisztítása. A hímzést, ha az alapanyaga ép, 3–5 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk. Azután könnyedén kinyomkodjuk s olyan langyos vízbe tesszük, melyben kevés fehér velencei szappant oldottunk fel. Drogériában kapható. Ebben ide-oda húzogatjuk. Azután óvatosan kinyomkodjuk, 3–4 órára hideg vízbe tesszük. Kinyomkodva gombostűkkel kifeszítjük száradni.

Atlaszt langyos alkoholba mártott vattával dörzsölünk át, a vattát közben cseréljük.

Bársonyból a zsírfoltot legkönynyebben úgy távolíthatjuk el, ha forró homokot finom batiszt rongyocskába kötünk és azt húzogatjuk végig a foltos helyen. A homok magába szívja a zsírt.

Befőttes, paradicsomos üvegek edzése és tisztítása. Az üveget még üresen szalmába vagy újságpapírba tekerve hideg vízzel telt edényben a tűzre állítjuk, hogy a víz lassan felforrjon. 5 percnyi forrás után levesszük és csak akkor szedjük ki, ha a víz kihűlt. Az így edzett üveg melegben nem pattan el. Utána tisztítjuk.

Bor- és borecetfolt, lásd mészfolt.

Bőrövek tisztítása. A fehér antilopövet benzinbe mártjuk és törülköző vagy más tiszta rongy között jól átdörzsöljük. A benzint fehér glaszénál tejjel is helyettesíthetjük. Ha színes az öv, benzinbe mártott rongygyal gyengén, egy irányban dörgöljük. Gyakran váltogatjuk a rongyot, míg teljesen tiszta marad. Utána szellős helyre akasszuk az övet, hogy a benzin kellemetlen szaga elillanjon.

Bőrszegéseket, bőrgallérokat benzinnel kevert magnéziumporral tisztítjuk. A pépet rákenjük a bőrre, ha rászáradt, puha ronggyal ledörzsöljük. Fehér bőrt benzinnel tisztítunk.

Bőrszékekből a foltot benzinnel kevert magnéziumpor keveréke veszi ki. A pépet két napig a folton hagyjuk s tiszta flanellronggyal dörzsöljük szárazra.

Cipő. A cipők is gondos tisztítást kívánnak. Ma sokféle a cipő anyaga, mindegyiket másként tisztítjuk.

A fekete bőrcipőről gondosan letöröljük a port, finom (itt nem szabad a minőségben takarékoskodni!) kenőccsel vékonyan bekenjük, puha kefével, utána puha ronggyal fényesítjük. Kemény kefe, durva rongy tönkreteszi a cipőt.

Az antilopcipőhöz külön sárkefe s egy drótkefe kell. A sárkefével megtisztítjuk a portól, sártól, azután ráhintjük a megfelelő színű porrátört tisztítóport (krétaformában készen kapni, a feketénél masszává gyúrt korom) s a drótkefével jól bedörzsöljük. Ez eltünteti a zsírszerű foltokat is. De nem szabad túl erősen dörzsölni, mert lekopik a borzassága.

Fehér antilopcipőt is így tisztítunk, nem vizesen!

Fehér glaszécipőt benzinnel kell tisztítani.

Barna bőrcipőből a foltot ki lehet venni tejjel, benzinnel vagy kristályvízzel péppé kevert magnéziumporral. A pépet a foltra kenjük, fél napig rajta hagyjuk, majd óvatosan letöröljük, ezután a cipőkrémmel kitisztítjuk. Fényesítéshez puha rongyot használjunk.

A lakkcipőt még újkorában töröljük át tejbe mártott ronggyal, hogy ne repedjen meg olyan hamar.

Az összes cipőt, de főleg a lakkcipőt sámfán kell tartani. ĺgy tovább megtartja szép formáját.

Az esőben hordott magas cipő talpát nem árt vazelinnal bekenni, úgyszintén a turistacipőt is ezzel tehetjük vízhatlanná. De ezt többször kell ismételni.

Arany- és ezüstcipőket is benzinnel tisztítjuk, de ha az arany megfakult, borszeszbe mártott ronggyal töröljük át. Az arany- és ezüstcipőt mindig sámfán vagy kitömve kell pihentetni és minden nedvességtől óvni kell.

Selyemcipők tisztítása. Az alaposan kitömött cipőt tiszta ruhával szárazon áttöröljük. Azután tiszta benzinbe mártott ronggyal szál irányában átmossuk, meleg helyen gyorsan megszárítjuk, s azután higított alkoholba mártott puha kefével keféljük át, ismét szálmenetében.

Világos bőrcipőt, ha már nagyon piszkos, benzines ronggyal kell átdörgölni, minden darabkájára tiszta rongydarabot véve. Utána finom cipőkrémmel kenjük be, sámfára teszszük és kifényesítjük.

Cukorfolt eltűnik, ha melegvízzel kimossuk. Ha ez nem használ, mossuk ki ecetes klórmészoldatban. Alaposan öblítsük vízzel, azután alkénsavas nátronnal (antiklór).

Csersavfoltot vízzel és alkohollal moshatunk ki, azután higított klórvízzel, végül alaposan öblítjük.

Csipketisztítás. Van olyan finom régi csipke, mely a mosást már nem bírná ki. Ezt szárazon tisztítjuk. Kiterítjük fehér papírra, s olyan vastagon beszórjuk magnéziával (magnézium-oxid), hogy ellepje. Fehér papírral letakarjuk, s három napra két nehéz könyv közé tesszük. Ezután óvatosan kirázzuk belőle a magnéziát.

Csokoládéfolt tisztítása. Ha nem nagyon régi a folt, akkor meleg, sós vízzel mossuk ki a fehérneműből. Gyapjúszövetből pedig úgy, hogy egy tojássárgáját elkeverünk kevés glicerinnel, azzal bekenjük a foltot, azután tiszta langyos vízzel kimossuk. Ez akkor is eltünteti, ha régi a folt. Selyemszövetből higított szesz tünteti el a csokoládéfoltot.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?