Fókuszban Európa

<p>A kiszivárgott hírek szerint Prince koncertjére sokkal több jegyet adtak el, mint amennyi néző kényelmesen elfér a nagyszínpad előtt, ezért félő, hogy a közönség egy része meg sem tudja közelíteni a nézőteret.</p>

Sportnyelven szólva a helyekért folyó küzdelem lapzártánkig nem kezdődött el, a futam előkészületeiről tudunk csak beszámolni, mivel a koncert este hétkor kezdődik. Reméljük, nem lesznek sportsérülések. Egyébként Magyarország amerikai nagykövet asszonya is jelezte részvételét, népes kísérettel érkezik, nyilván a diplomatáknak sem mindennap adatik meg egy Prince-koncert. Nélkülük is hatalmas a tömeg a Szigeten, olyan, mintha nem is nulladik nap lenne, hanem máris teljes gőzzel zajlana a fesztivál, amely hivatalosan csak szerdán kezdődik.

Az első hivatalos naptól a magyarországiaknak lehetőségük nyílik úgynevezett percjegyet vásárolni, ezt a szolgáltatást már tavaly is tesztelte az egyik mobilszolgáltató. Akik csak egy konkrét koncertre kíváncsiak, aktiválhatják ezt a telefonos jegyet, és belépéskor indul az óra: csúcsidőben, este hattól tizenegyig percenként hetven forintot fizetnek, tizenegytől másnap este hatig pedig harmincöt forintot. Aki a helyszínen úgy dönt, hogy a tervezettnél jóval tovább szeretne maradni, annak 16 500 forintnál megáll a számláló, és automatikusan napijeggyé változik a percalapú jegy, azaz reggelig maradhat a mobilos versenyző. Szóval a technika csodákra képes.

Idén több új programhelyszínt találtak ki a szervezők, itt van például az Európa Színpad, ahol naponta négy olyan zenekar mutatkozik be, amelyek hazájukban nagy sztároknak számítanak, Magyarországon viszont ismeretlenek. Európa több fesztiváljával együttműködve választották ki őket, Szlovákiát a Puding Pani Elvisovej nevű csapat képviseli, a Pohoda fesztivál ajánlásával. A hét során fellép még a Go Back To The Zoo Hollandiából, a Triggerfinger és a Wallace Vanborn Belgiumból, a Verdena Olaszországból, a Söhne Mannheims Németországból, az Ismo Alanko & Teho Finnországból, a For a Minor Reflection Izlandról, az Elvis Jackson Szlovéniából, a Skyline Csehországból, a Gravity Co. Bulgáriából, a Francis International Airport Ausztriából és a The Mono Jacks Romániából.

A Közép-Kelet-Európa Vurstli szintén új kezdeményezés. Azok a fiatalok, akik szerte Európából érkeztek Budapestre, olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti vagy nyugati felén élni csupán földrajzi adottság. Nekik már természetes, hogy nincsenek határok, hogy szabadon utazhatnak, és bárhol tanulhatnak. A Vurstli arra vállalkozik, hogy bemutassa nekik azt a mára egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik élték mindennapjaikat. A Karzat Színház úgynevezett beavató színháza cseh, lengyel, szlovák és szlovén vándortársulatok bevonásával a 60-as évek világát idézi meg egy államosított vidámpark keretei között. Az alkalmi társulat egész Közép-Kelet-Európa vásári mutatványosait, a szocializmusban röghöz kötött, szabályozott lelkeit mutatja be. A hatvanas évek nosztalgiájával átitatott időutazás ez, amely akár nekünk, idősebbeknek is érdekes lehet.

A harmadik új kezdeményezés a Lassúzós Sátor, ahol a szerelem és a boldogság kerül a középpontba.

Akik a bulizás mellett töprengeni is szeretnének, keressék fel a Kultúrzónát. Izgalmas, elgondolkodtató, vicces, valamint társadalmi kérdéseket feszegető képzőművészeti installációkat láthatnak európai és dél-amerikai művészek tolmácsolásában.

A külföldiek kedvéért létesített és több éve sikerrel működő Hungarikum Falu pedig egy más világba röpíti a rock and roll fílingre ráunókat. Magyarország népi kultúrájának értékeit, a magyar vidék hagyományait, szépségeit varázsolják a Szigetre. Lesz tánctanítás, ételkóstolók, népi játékok. Idén a központi téma a szüret, aminek apropóján bor- és pálinkatúrára várják az érdeklődőket, akik nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, hanem végigkövethetik a borok születését is a tőkétől a hordóig. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklődők. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét. Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézik fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?