Fókuszban: André Gide

Némelyik magyarországi folyóirat nyaranta duplaszámot jelentet meg. A világirodalmat szemléző Nagyvilág folyóirat is így tett, nyári másfélszáz oldalas számuk gerincét az André Gide-ről szóló összeállítás képezi.

Némelyik magyarországi folyóirat nyaranta duplaszámot jelentet meg. A világirodalmat szemléző Nagyvilág folyóirat is így tett, nyári másfélszáz oldalas számuk gerincét az André Gide-ről szóló összeállítás képezi. A szovjetunióbeli útinaplójával vihart kavaró szerző Ingoványok című szatíráját közlik, majd Gorilovics Tivadar Az irodalom mint életforma és gyógymód című írását olvashatjuk a fiatal Gide-ről. Bálint Péter Gide és Márai naplóját veti össze, rámutatva a két szerző számos rokon vonására. Jeannine Hayat Gide magánszférájába enged bepillantást, mikor két bizalmas barátnőjével való kapcsolatát elemzi. Gide műveiben tudatosan olyan képet igyekezett kialakítani magáról, mintha szíve a férfiúi nem felé húzná, azonban Jeannine Hayat tanulmánya erre rácáfol. A Magyarországon sztáríróvá előléptetett Francois Mauriac – akinek csaknem minden könyve olvasható magyarul – Gide és a vallás kapcsolatát elemzi André Gide evangéliuma címmel, majd Gide naplójából olvashatunk részleteket. A Szemlében érdekes tanulmányt olvashatunk arról, lehet-e üzenete a Csillagok háborújának, s mi tartja a regényt/filmet életben még ennyi idő távlatából is. Jó marketingmunka az egész (e sorok írója szerint igen), vagy valami több? De ennél sokkal izgalmasabb Goretity József interjúja a KGB irodalmi archívumának kutatójával, Vitalij Alekszandrovics Sentalinszkijjel. A munkája megkezdése óta fenyegető leveleket és telefonokat is „begyűjtő“ szerző betekintést nyerhetett a rendszer működésének logikájába/logikátlanságába, s – ami filológiai szempontból nagyon fontos – számos elveszettnek hitt vagy ismeretlen írást fellelt. (K. L.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?