Fő a gyermekközpontúság

Talán nincs olyan kisgyermekes szülő, akinek ne okozna gondot gyermeke mozgásigényének kielégítése. De míg tavasszal és nyáron erre ezernyi lehetőség adódik, ősszel és télen a kis nebulók a lakás falai közé szorulnak. Hiába sorakoznak a szekrények polcain a játékok, hamar megunják.

Talán nincs olyan kisgyermekes szülő, akinek ne okozna gondot gyermeke mozgásigényének kielégítése. De míg tavasszal és nyáron erre ezernyi lehetőség adódik, ősszel és télen a kis nebulók a lakás falai közé szorulnak. Hiába sorakoznak a szekrények polcain a játékok, hamar megunják. A svéd Ikea bútoráruház megbízásából a svájci Isopublic közvélemény-kutató intézet 25 országban mérte fel a gyerekek játszási szokásait. Megállapították, hogy a finn, a svéd, a norvég, a cseh, a magyar, a szlovák és a holland gyerekek – feltételezhetően az időjárás miatt – kedvelik a lakáson belüli játszási lehetőségeket, s erre leginkább a nappalit tartják megfelelőnek, mégpedig főleg azért, mert a gyerekszoba nem bizonyul elég tágasnak.

Az Ikea tervezői kutatók, pszichológusok, szociológusok, de nem utolsósorban a gyerekek elképzeléseit, tanácsait követve alkották meg az új bútorkollekciót, amelyet az érintett korcsoporttal teszteltettek a sorozatgyártást megelőzően. – Nem kizárólag gyerekszobák berendezéséről van szó – magyarázza Vlado Ďurčat, a pozsonyi áruház igazgatója szemle közben –, hanem olyan lakberendezési tárgyakról is, amelyek a lakáson belül bárhol alkalmasak a kicsik mozgásigényének kielégítésére. Az egyes daraboknál a célszerűség mellett a biztonságra is ügyeltek a tervezők, s nem hagyták figyelmen kívül az esztétikai követelményeket sem. Az új IKEA PS kollekció, a játékos bútorcsalád valamennyi darabja kielégíti az igényeket, a falra erősíthető mászóka a gyerek kora szerint alakítható, az ugrálásra alkalmas elemes matrac a lakás adottságai szerint állítható össze.

– Ilyet szeretnék – sóhajt fel az egyik óvodás, és egy tojás alakú karosszékben keres menedéket. S mivel unja a felnőttek tekintetét, magára húzza a redőnyt is. A többiek mintha csak erre vártak volna, forgatni kezdik „tojásba” bújt társukat.

Nagyon nehéz volna felsorolni mindazt, ami az áruház kínálatában megtalálható, ezt egyszerűen látni kell. Főleg azoknak, akik szebbé, érdekesebbé akarják varázsolni gyermekük lakóterét. Kár tagadni, a szakértők szerint is lényeges, hogy a gyermek szobájának berendezésénél a felnőttek a célszerűség mellett a kicsik igényeit is figyelembe vegyék. Hiszen egy-egy játékos bútordarabbal nemcsak kedélyesebbé varázsolhatják a szobát, hanem lehetővé tehetik azt is, hogy gyermekük jól érezze magát a zárt térben is.

Az IKEA támogatja az UNICEF programját

Az alapvető gyermekjogok egyike, hogy mindenkinek biztosítani kell a biztonságos körülmények közötti játszási lehetőséget. Ennek ellenére gyermekek millióinak nem adatik ez meg, főleg a háborúk, a szegénység, a kizsákmányolás és a járványos betegségek miatt. – Az UNICEF és az IKEA együttműködése az angolai és az ugandai gyerekek életének megsegítését célozza – összegzi a kezdeményezés célját Ivana Hrdličková. A világ 22 országában található 154 IKEA áruházában BRUM plüssmackót kínálunk a vásárlóknak, minden eladott darab árából 2 euró az UNICEF számláját növeli. Terveink szerint 400 ezer euróval 80 ezer angolai gyermek játékos nevelését, oktatását támogathatjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?