Filmszemle - Novák Emil: minden kategóriában vannak remek alkotások

Budapest |

<p>A szemletanács elnöke szerint a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában a kisjátékfilmes szekció kínálata a legkiemelkedőbb, de minden kategóriában akadnak kiváló filmek; Novák Emil a kedden kezdődő és február 8-ig tartó mustra kapcsán nyilatkozott az MTI-nek.</p>

"Nagyon jó az idei filmtermés, számos olyan kincset rejt a versenybe szálló 95 alkotás, amelyet mindenképpen érdemes megnézni" - fogalmazott a rendező-operatőr, aki 2009 után másodszor tölti be a szemletanács elnöki posztját.

Személyes véleményének hangot adva elmondta: kiemelkedően erősnek érzi az idei dokumentumfilm- és a kisjátékfilmtermést.

"Nagyon sok alkotás érkezett, az utóbbi kategóriába mintegy 180 film. Végül negyvenórányi anyagot válogatott az előzsűri a programba" - emelte ki Novák Emil. Hozzátette: a versenybe került 33 kisjátékfilm között számos alkotás akad, amit ő is szívesen leforgatott volna.

Az MTI kérdésére, miszerint felfedezhető-e valamiféle közös nézőpont, témaválasztás a versenyprogramba került filmek közt, az elnök nemmel felelt. Mint mondta: még nem állt módjában valamennyi filmet megtekinteni, ugyanakkor szerinte általánosságban megállapítható, hogy a fiatalabb korosztály inkább vonzódik a műfaji filmek felé, mint a szerzőiekhez.

"Természetesen vannak vissza-visszatérő hangulatok, például számos dokumentumfilmest a mai, gyorsan változó kor problémái foglalkoztatják. Mindemellett sok klasszikus műfajú film is akad, például riport- vagy portréfilmek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a dokumentumfilmes program" - sorolta az elnök.

A tévéfilmes szekció kapcsán arra az álláspontra helyezkedett, hogy a műfajban születő alkotások ma még összehasonlíthatatlanok a komoly filmes iparral rendelkező országok termésével.

"A szakma szándéka az, hogy ezt a műfajt feltámassza. Sajnos Magyarországra jellemző, hogy sokszor belekapunk valamibe, amit aztán látványos siker hiányában abba is hagyunk" - fogalmazott Novák Emil, aki szerint hosszú távú tervezéssel, kitartással a tévéfilmek terén is áttörést lehetne elérni. Az elnök hozzátette: a szakma érzi a filmkészítési szándékot a köztelevíziók részéről, ugyanakkor a filmesek tisztában vannak azzal, hogy a Magyar Televíziónak és a Duna Televíziónak is nagyon korlátozottak az anyagi lehetőségei.

Novák Emil az idei filmszemle legfontosabb tradíciójának a külföldi vendégek meghívását nevezte; mint mondta, több mint száz filmes szakember érkezik a február 2-án kezdődő mustrára.

"Itt lesz több A-kategóriás filmfesztivál szervezője, előválogatója, valamint számos európai és tengerentúli filmes szakíró" - mondta a rendező-operatőr, aki szerint a filmszemle változatlanul a magyar filmszakma legfontosabb bemutatkozási lehetősége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?