Kultúra

Filmmúzeum – Tüskevár

Most, hogy premierfilmekről egyelőre nem igazán tudunk beszámolni, új rovatunkkal betérünk a filmmúzeumba, és onnan kiérlelt, értékes alkotásokat, mozgóképes örökzöldeket igyekszünk válogatni, olvasóink figyelmébe ajánlva azokat.
Tallósi Béla

2020. május 29. 15:30

dddd
Tutajos (Seregi Zoltán) és Matula bácsi (Bánhidi László) - Képarchívum

Olyan régi, régebbi filmremekeket porolunk le, amelyek a mindennapi életből merített, valós emberi történeteket mesélnek el, az elérhető legnagyobb mértékű autentikus megjelenítés igényével. De időről időre olyan, újabb mozikat is leemelünk a filmmúzeum képzeletbeli polcairól, amelyek a filmes technikai vívmányok alkalmazásával tökéletesen mossák egybe a valóságot a virtualitással. A szándék, hogy a filmmúzeum legjobb darabjait nézzük újra – együtt. 

Egy nyáron át Matula szárnyai alatt

Hogyan lehet ezt elmesélni? – kérdezi a befejező, Búcsú a berektől című epizódban Tutajos, miután elhagyja nyaralása helyszínét, a tüskevárat, és városi ismerőseinek, osztálytársainak élménybeszámolót akar tartani arról, kivel, mivel, hol és hogyan töltötte a vakációt. 

Való igaz, nehéz szavakkal visszaadni a báját, a hangulatát, a lassan csordogáló, élményszerű lefolyását a Fejér Tamás rendezte Tüskevár című nyolcrészes, ma már klasszikusnak számító ifjúsági sorozatnak. 1967-ben mutatta be a televízió, és méltán tartják a magyar tévéfilmgyártás akkori, sikeres és termékeny korszaka egyik mérföldkövének. 

Nehéz visszaadni szavakkal a Kis-Balaton környezetének a kockákon látható buja, tüskevárszerű vadonjellegét, amelyet Mezei István beleélős fényképezéssel örökített meg. Élmény követni nyári pompájában a kivételes szépségű természeti tájat, a vadvízi világot, a növényrengeteget, a leskunyhóból a nádas élővilágát, vagyis a környezet érintetlen szabadságát, ahogy ma már nem létezik. Felkorbácsolt érzelmeket lecsitító, lelket nyugtató, a mindennapok őrlő sodrából kiragadó, kellemes hangulatot ragaszt a nézőre Mezei István mozgóképpé komponált látványvilága. Gyereknek és felnőttnek egyaránt nagy élmény megnézni a Tüskevár egy-egy epizódját, belefeledkezni ennek az utánozhatatlanul szép filmnek a fekete-fehér valóságába, és hagyni, hogy a természet morajlása, a berek zsongása magával ragadjon. 

Persze a film jóval több ennél: ez a klasszikus ifjúsági sorozat, amelyet az MTVA DVD-n is megjelentetett, e csodás környezetben játszat le Fekete István regénye alapján egy megkapó, mélységesen emberi történetet. Tutajos (Seregi Zoltán) kalandjait, akit a szülei a nyári vakációra vidékre küldenek az állami gazdaságot igazgató nagybátyjához. Ő viszont elfoglaltsága miatt városi unokaöccsét a sokat megélt Matula bácsi (Bánhidi László) gondjaira bízza, aki a nyarat a nádasban, egy kis kunyhóban tölti. Matula, a természet jó ismerője mellett és a hűséges kutya, Csikasz társaságában Tutajos megfizethetetlen leckét kap, bölcsességet, tapasztalatot gyűjt emberségből, természetismeretből, eligazodásból az életben. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.