Ferdo meg a többiek

kép

Aki Csehszlovákiában volt gyerek, az minden bizonnyal ismeri könyveit, hiszen Ferdo hangya és
barátai generációk szívébe lopták be magukat. Ondřej Sekora alkotói tevékenysége azonban messze túlmutat a gyermekirodalmon. Kiállításajánló.

Ondřej Sekora alkotói tevékenysége  még százhuszonöt évvel születése után (majdnem 60 évvel halála után) is lenyűgöző. 

Sekora pályája a Lidové noviny újságírójaként indult, ahol sportriportokat, karikatúrákat, humoros karikatúrákat, képsorozatokat készített, illetve más szerzők szövegeit illusztrálta. Szenvedélyes sportoló volt, éveken át síoktatóként tevékenykedett az Alpokban, és neki köszönhetően vált ismertté a rögbi Csehszlovákiában. 

A művészetek csodálójaként maga is festett – festészetének legizgalmasabb részét Henri Rousseau munkássága ihlette. Természet iránti szenvedélye nemcsak a bogár- és állathősök alkotásában merült ki, terjedelmes rovargyűjteménnyel rendelkezett. Sekorát ma a cseh képregény egyik alapító alakjaként tartják számon, miközben a Ferdo hangya-könyvek sikere megnyitotta előtte a színház, a rádió, a film, a televízió felé vezető utat is. Díszlettervezőként, jelmeztervezőként és forgatókönyvíróként is kipróbálhatta magát. 

A Danubiana azt tűzte ki célul, hogy átfogó képet nyújtson Sekora munkásságáról: egy kivételes személyiség sokoldalúságát szeretné bemutatni. Itt érdemes hozzátenni, hogy a kurátor, Tomáš Prokůpek koncepcióját az a tény ihlette, hogy paradox módon éppen Sekora sokoldalúsága tehet arról, hogy munkássága alulértékelt az egyes művészeti ágakban. Sekorát a maga idejében ugyanis minden művészeti ágban egy kicsit betolakodónak tekintették: az irodalmárok között képzőművész volt, aki úgy mellesleg ír is, a képzőművészek között pedig rajzoló irodalmár – és hasonlóképpen könyvelték el a többi területen is. 

Az Ismerős és ismeretlen (Známy aj neznámy) című kiállítás szeptember 1-ig látogatható a dunacsúnyi Danubiana kortárs művészeti galériában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?