Fenyeget a csontritkulás

Azok az anyukák, akik gyerekeiknek nem adnak elegendő tejet és tejterméket, megfosztják őket az értékes kalciumforrástól – ami a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Azok a gyerekek, akik nem kapnak elegendő kalciumot, idős korukban a csontritkulás fájdalmas tüneteit lesznek kénytelenek elviselni.

Azok az anyukák, akik gyerekeiknek nem adnak elegendő tejet és tejterméket, megfosztják őket az értékes kalciumforrástól – ami a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Azok a gyerekek, akik nem kapnak elegendő kalciumot, idős korukban a csontritkulás fájdalmas tüneteit lesznek kénytelenek elviselni. A csontritkulás egyébként az időskori fájdalmak és törések leggyakoribb oka.

Legfontosabb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Azonkívül a hal (szardínia, hering, sprottni), a gabonafélék, a hüvelyesek, a belsőségek. A legkevesebb kalcium a húsban, a zöldségben és a gyümölcsben van. A felnőtt ember napi kalciumszükséglete 1000 mg. Ennyit tartalmaz 4 pohár tej (joghurt vagy kefír), kb. 10 deka sajt.

Aki nem fogyaszthat (vagy nem szereti) a tejterméket, annak tablettában kell fedeznie a kalciumszükségletet, szigorúan az orvos utasítása szerint.

A D-vitamin viszonylag ritkán fordul elő élelmiszerekben – a hal, a tojás, a vaj, az erdei gombák tartalmazzák. A D-vitamin elővitaminját a szervezet táplálékkal veszi fel, felhalmozódik a bőrben és a nap ultraibolya sugarainak hatására alakul át D-vitaminná. A bőrráktól való félelem miatt D-vitaminhiány léphet fel, minek következtében a csontok elvékonyodnak, elhalnak (a felnőtteknél).

Nőknél a csontritkulást – még időseknél is – hormonkezeléssel enyhítik. A nők azonban félnek a hormonoktól, és nem ok nélkül, mert egyes készítmények mellékhatásaként mell- és fejfájás, duzzanatok, emésztési zavarok jelentkeznek, és a változó kor után elvétve visszatér a menstruáció.

A nők leginkább a mellráktól félnek, kivált, ha a családban előfordult ez a betegség. Az emlőrák gyakorisága viszont tízévi hormonkezelés után sem növekedett, mint ezt az eddigi kutatások bizonyították. (Csakhogy folynak tovább a kísérletek, és nem tudni, milyen eredményt hoz a következő tíz év...)

Tornával a csontritkulás ellen

A mozgás elejét veszi a csontritkulásnak, sőt a már meglevő panaszokat is enyhíti. A rendszeres sportolásnak – kocogás, kerékpározás, idősebb korban a hosszú séta – áldásos a hatása. A lusták és a nagyon elfoglaltak ugráljanak, jó magasra, naponta legalább ötvenszer. Ne feledkezzen meg róla, hogy:

n munkavégzés közben ne görbítse be a hátát;

n ne tegyen heves oldalfordulatokat, ne hajoljon le gyorsan; egy hirtelen mozdulat fokozhatja a gerinc és a bordák érzékenységét;

n tartózkodjon olyan munkától, amelynél a kart magasba kell nyújtani;

n ha valamit kénytelen felemelni, ne hajoljon le érte, guggoljon! (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?