Kultúra

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kecskehíd

„Kad je pođoh na Bentbašu / na Bembašu na vodu / Ja povedoh belo janje, /belo janje sa sobom.” – ezt a sevdalinkát dúdolom, ez vezet utamon, míg a Miljacka partján bandukolok.
Száz Pál

2018. április 15. 19:30

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN
- Képarchívum

A Bentbaša Szarajevó keleti végén kezdődik, amely tulajdonképpen az eleje, hiszen itt áll a Vječnica s mögötte a Baščaršija, a város szíve, az egykori šeher Sarajbosna, az ottomán város. A Bentbašánál szűkül a völgy, a Miljacka fölé hatalmas sziklaszirtek merednek, a baloldali felett a Bijela tabija, a régi török erőd, a jobb oldali felett Alifakovacon a mezarje (muszlim temető) nišanjai (sírkő), türbéje tűnik fel. A kelet–nyugati fekvésű szűk völgy az alkony közeledtével árnyékba borul a szirtek alatt. A faágak virággal telnek meg (behar). Fiatal szerelmesek sétálnak, idős házaspárok beszélgetnek ráérősen. Közben a sevdalinkát dúdolom, amely ide vezetett. Boszniában szabadon dalolhat az ember, itt nem néznek rá görbén, hogy tán részeg, vagy be van lőve, mint a rideg Pozsonyban. A járdán egy felirat: „ljubav je kao struja” / „A szerelem akár az áram.” A dal a szerelemről szól, az ašikról, a Bentbašára bárányait terelő srác a babájával találkozik, aki az ablakban (pendžer) könyököl, s estére találkára hívja a kedvesét (dilberče). De minden máshogy alakul: a srác csak másnap este megy a babájához, ám addigra az hozzámegy máshoz. 
 

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőkert

2018. április 8. 19:49

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőkert

A virágzó ágak (behar) mögött a zavaros folyó zúg, a völgy kitágul, a túlparton legelők, lankák, kaszálók, később a magasban átívelő viaduktok szelik át a völgyet alagútból alagútba vezetve – a szarajevói bekötőutak. A török korban ez a Miljacka partján vezető út kötötte össze a várost Višegraddal, Belgráddal, Sztambullal. A folyón régi török híd vezetett át, afelé tartok, ám soká kanyargok még a folyóval együtt. Újabb sziklák szűkítik a völgyet, újabb kanyarulatokban zúg a folyam, mögülem a napfény már egyre magasabbra kúszik körötti meredélyeken. 

A sevdalinka újrajátssza magát a fejemben, a szembejövők egyre gyérülnek, a besötétedéstől tartok, gyorsítok lépteimen. Kétezer másik mellett a cseh Ludvík Kuba ezt a dalt is felgyűjtötte. A kutatók mellesleg nem tudtak dűlőre jutni az eredetét illetően – egyesek úgy vélik, egy hávdálakor (a sábeszt bevégző rítus) énekelt szefárd dal, amelyeket a szarajevói zsidók hoztak magukkal óspanyolországból. A helyzetet bonyolítja, hogy a dalnak későbbi helyi szefárd változata is van (Mi querido, mi amado). Mások egy ottomán katonaindulóra gyanakodnak. S most épp azt az utat rovom, amelyet a bégek és vezírek hadai. Nem mellesleg a Bentbaša is török szó: bent = gát. Már árnyékba borul a völgy, amikor a kanyarulaton túl megpillantom a hidat. Az út egy sziklapadkára fut, s akárha a szirt folytatódna, az öklömnyi köveken lépdelve máris észrevétlen a hídon, a folyó fölött vagyok. 
 

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőalvók

2018. április 2. 11:07

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőalvók

A híd mellett kőépület romjai, valaha tán az utazókat fogadó hán volt. A Sarajbosnába látogató vezír elé ide jöttek ki a városi agák és bégek. Az építő és építtető nevét a híd alatt zubogó történelem folyása elsodorta. Annyit tudni, hogy a 16. század közepén épülhetett, abban az időben, amikor a magyarországi végvárak egymás után estek el. A népi legenda szerint egy testvérpáros, Mehmed és Sinan pásztor legeltetés közben kincsre lelt egy barlangban. A pénzt elosztották egymás közt, Sinan dzsámit, Mehmed hidat építtetett belőle, innét a híd neve: kozija ćuprija – kecskehíd.

Méltóságteljessége, arányossága, kecsessége és magassága (a bolt íve 17,5 m fesztávolságú) csak a partra érve tűnik fel. A török híd a két szemközti szirtet összekötő elegáns változatot képviseli, hasonlóan a mostari öreg hídhoz, vagy a Žepa hídjához, melyről Ivo Andrić elbeszélést is írt. Míg lefelé kapaszkodom a meredek parton, a bokrokon a jól ismert sárga szalagot pillantom meg: POZOR MINE. A kitaposott ösvényt követem, ott nem rejtőzhet akna. Az elhagyatott, ma csak a városból kirándulók (teferić) és a bicajosok által látogatott híd legutóbb 1992-ben volt stratégiai fontosságú, mielőtt az ostromgyűrű bezárult Szarajevó körül. Amikor visszaindulok, már az akšam namazra hívó ezan szólal meg a híd fölé magasodó csúcs apró džámijából. 

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőállók

2018. március 25. 19:32

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: A kőállók
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Még mindig félvállról vesszük a krónikus szívelégtelenséget

Még mindig félvállról vesszük a krónikus szívelégtelenséget

reggeli

Könnyen megvalósítható tippek – Váljon szokássá a reggeli!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmarad a bajnokavatás!

Otthonában verte meg a DAC a Slovant, elmaradt a bajnokavatás!

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

Súlyos közúti baleset a D2-es autópályán, mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre

ddd

Online nézhetjük a díjátadó gálát

AstraZeneca

Az Európai Bizottság még nem hosszabbította meg a szerződését az AstraZenecával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.