Felemásra sikeredett évkezdés

A napokban Románia négy városában: Kolozsvárott, Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán nyitotta-nyitja meg kapuit – a román akkreditációs bizottság ideiglenes működési engedélyével – az Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

A napokban Románia négy városában: Kolozsvárott, Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán nyitotta-nyitja meg kapuit – a román akkreditációs bizottság ideiglenes működési engedélyével – az Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). Pálinkás József, a magyar oktatási tárca vezetője részt vesz valamennyi képzés tanévnyitóján. A mai nagyváradi ünnepségre ellátogat Orbán Viktor miniszterelnök is; a csíkszeredai tagozat holnapi évnyitójára a román oktatási tárca vezetőjét, Ecaterina Andronescut várják. Az egyetem központja és rektori hivatala a fenntartó Sapientia Alapítvány székhelyén, Kolozsvárott működik majd, a város központjában, Bocskai István szülőházában. Az épületben kap otthon az EMTE Kutatási Programok Intézete, a könyvtár és informatikai központ, valamint egy szakkollégium is. Nagyváradon a Sapientia Alapítvány és a Partiumi Keresztény Egyetem együttműködéséről szóló áprilisi megállapodás értelmében 800 hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait három karon és nyolc szakon. A csíkszeredai képzésben 209-en vehetnek részt. A diákok vidékfejlesztés, agrárközgazdaság, könyvelés és gazdasági informatika, román nyelv és irodalom, angol nyelv és irodalom szakokon tanulhatnak. Az élelmiszer- és környezetvédelmi mérnök szakok ideiglenes akkreditációja folyamatban van. Marosvásárhelyen 165 hallgató informatika, számítástechnika, automatizálás és ipari informatika, mecchatronika és szociálpedagógia szakokon tanulhat. A képzési szerkezet kialakításában több magyar felsőoktatási intézmény is közreműködött, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, a Miskolci Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem. Az EMTE által kiadott diplomákat Romániában és Magyarországon egyaránt elfogadják majd. Az erdélyi magyar magánegyetemre felvett diákok fele tandíjmentesen tanulhat, de a tandíjköteles helyeken is mindössze évi 200 dollárnak megfelelő összeget kell fizetni. A diákok mintegy hatvan százaléka ösztöndíjat is kap.

Tonk Sándor, az EMTE megbízott rektora, a Sapientia Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a magyar egyetem megalapítása ötven éve kiemelt törekvése az erdélyi magyarságnak. Megnyitására most a magyar állam támogatásával nyílott lehetőség, amely az Országgyűlés jóváhagyásával 2000-től évi kétmilliárd forintot különített el a magyar költségvetésből az intézmény létrehozására. A rektor elmondta, az idei évre szánt összeg mintegy felét az oktatás biztosítására, a tanerők javadalmazására kellett fordítani, a fennmaradó részt fordíthatták infrastrukturális fejlesztésre. A távlatokban jelentkező pénzhiány orvoslására a rektor két lehetséges forrást jelölt meg: folytatódhat a magyar állam támogatása, de a román oktatási törvény is lehetőséget nyújt arra, hogy a román állam betársuljon a magánegyetemek finanszírozásába. Mint mondta, a román kormány a magyar nemzetiségű adófizetőkkel szembeni kötelezettségét teljesítené, ha támogatná a kapuit most megnyitó oktatási intézményt.

Az EMTE biztató indulásával gyakorlatilag egy időben, kedden a román képviselőház elutasította az egykori kolozsvári állami magyar egyetem visszaállításáról, illetőleg újraalapításáról szóló törvénytervezetet. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bírálta a képviselőház döntését. „Sajnálatos, hogy 11 évvel a forradalom után Romániában nem ismerik el a magyar kisebbség anyanyelvén működő állami egyetemhez való jogát” – mondta Markó, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az RMDSZ nem mond le az állami magyar egyetem létrehozásáról Romániában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?