Fantázia, állatok és környezetvédelem

Riki

Kalandos fantasztikum szlovákiai módra, állatbábokkal forgatott pazar látványvilágú történet és a fajok megmentése a terítéken: a streamingszolgáltatók aktuális kínálatában ezekre a gyerekek számára készült produkciókra érdemes odafigyelnünk.

Lakótelepről kalandokba

Egész estés, 3D animációs filmek hébe-hóba készülnek nálunk. Hogy miért van ez így, arra nem nehéz magyarázatot találni: a mozik kínálata a biztos bevételt jelentő Pixar készítette produkciókra koncentrál, melyekkel egy kisebb költségvetésű alkotásnak nehéz felvennie a versenyt. Épp ezért a Peter Budinský rendezésében készült Tvojazem (Tefölded) című filmet, mely nyolc év kemény munka eredménye, már azért is sikerként kell elkönyvelnünk, hogy egyáltalán elkészült. A mozikban több-kevesebb sikerrel mutatkozott be, most már otthon is megnézhetjük.

A film főszereplője Riki (a karakterhez Erik Koníček adja a hangját), aki anyukájával új helyre költözött. Riki számára komoly kihívást jelent, hogy megbarátkozzon új környezetével, ami bizony egy szomorú hangulatú, lepusztult lakótelep. Ez az alaphelyzet már önmagában izgalmas téma, a nyitójelenetek azonban csak a film kiindulópontjául szolgálnak: Riki néhány elképesztő fordulat után egy kalandos-fantasztikus utazáson találja magát. Váltakoznak a helyszínek, összebarátkozik Emával (Gréta Luprichová), további csavarok következnek, mi pedig járjuk a világot a főhőssel, és szurkolunk neki, hogy sikerüljön azt egy picit jobbá, szebbé, igazságosabbá tennie.

A produkció nem csupán szórakoztatni kíván, hanem igényes témákat is boncolgat: szó esik betegségről, bepillantást kapunk abba, milyen az élet elvált szülők gyerekeként, sőt, környezetvédelmi problémák is terítékre kerülnek. A készítők tehát magasra helyezték a lécet, és bennünk pedig felmerül a kérdés, sikerült-e megugraniuk. A vizuális világ a mozivásznon is megállja a helyét, a forgatókönyvíróknak azonban kénytelenek vagyunk felróni, hogy a történet kissé csapongóra sikeredett, és számos lehetőség kiaknázatlanul maradt. Szlovákiai mércével azonban a Tvojazem még így is a gyerekek számára készült alkotások egyik legjobbja – erről mi sem tanúskodik jobban, minthogy a produkció elvitte a Szlovák Televíziós és Filmakadémia Nap a hálóban (Slnko v sieti) díját az animációs filmek kategóriájában.

A film tegnap került fel a DAFilms.sk streamingplatform kínálatába.

egér

Egér a túlvilágon

Mi történik, amikor az állatok meghalnak? Miért nem maradnak velünk örökké? A Myši patří do nebe (Az egerek a mennyországba tartoznak) egy bábfigurákkal, stop-motion technikával készült cseh alkotás. A film olyan kérdésekkel foglalkozik, melyek előbb vagy utóbb a legtöbb gyerkőc fejében megfogalmazódnak, és melyekre bizony mi, felnőttek sem tudunk bizonyossággal választ adni. A rendezőpáros, Jan Bubeníček és Denisa Grimmová egész estés filmje Iva Procházková cseh írónő azonos című története nyomán készült, és minden bizonnyal a műfaj egyik legjobbja, amely az elmúlt években készült a térségünkben – nem csoda, hogy több díjat zsebelt be, többek között egy Cseh Oroszlánt is. Egy halálos hajszát követően főhőseink, egy egér és egy róka találkoznak a túlvilágon. Annak ellenére, hogy életükben a tápláléklánc különböző pontjain helyezkedtek el, azaz ősi ellenségként tekintettek egymásra, itt és most lehetőségük nyílik arra, hogy újraértelmezzék a kapcsolatukat: hogy mindez hogyan sikerül, arról egy gyönyörűen és precízen kivitelezett történet nézőiként tekinthetünk be. A részletesen megmunkált, rendkívül aranyos bábfigurák Wes Anderson világára emlékeztetnek – külön érdekesség, hogy a produkció elkészítéséhez több mint hatvan bábot használtak.

Nálunk tavaly került a mozik kínálatába a film, a Netflix jóvoltából most azok is bepótolhatják, akik akkor lemaradtak róla.

Jane

Jane és a csimpánz

Jane (Ava Louise Murchison) egy kilencéves kislány, aki épp motoros szánon robog az északi-sarki tájban Szürkeszakáll névre hallgató csimpánza társaságában. Jane egy jegesmedvét szeretne becserkészni, hogy nyomkövetőt adjon rá: a cél megfejteni, hogy az állat miért magányos. Az expedíción David (Mason Blomberg) is részt vesz, aki eközben véletlenül elindít egy lavinát.

Igen, jól sejtjük: Jane, Szürkeszakáll és David igazából nem tartózkodnak az Északi-sarkon. Nyár van, a helyszín a valóságban egy városi lakás, Szürkeszakáll pedig egy kitömött játékállat – legalábbis a felnőttek szemében. A gyerekek fantáziavilágában pont annyira valóságos, mint Jane környezetvédelmi törekvései. Jane fantáziavilágát és a környezetvédelem fontosságába vetett hitét a neves aktivista és kutató (akit nem mellesleg a csimpánzok viselkedését tanulmányozva tett megfigyelései tettek világhírűvé), Jane Goodall inspirálta. Példaképe mintájára most a kis Jane is környezetvédő szeretne lenni, sőt, sok tekintetben már most is az.

A tíz részből álló sorozat élő szereplős produkció, amelyhez számítógéppel animálták a gyerekek fantáziájában megelevenedő állatokat. A történet árnyaltan ötvözi a két világot – a valóságosat (vagy legalábbis amit mi felnőttek valóságosnak hiszünk), és a gyerekek fantáziavilágát. A produkció remek időtöltés lehet az állatkedvelő lurkók számára, hiszen nagyon fontos mondanivalóval bír: érthetően és játékos formában szemlélteti, hogy miért fontos a környezetvédelem.     A produkciót az Apple TV+ kínálatában találjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?