Fahim – menekültsors színházi tükörben

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata 2001-től tagja az Európai Színházi Konvenciónak (European Theatre Convention), amely napjainkban 31 államilag támogatott színházat tömörít.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata 2001-től tagja az Európai Színházi Konvenciónak (European Theatre Convention), amely napjainkban 31 államilag támogatott színházat tömörít. A 2003/2004-es színházi évadban a pozsonyiak az Európai Színházi Konvenció két nemzetközi projektjébe kapcsolódtak be, amelyek központi témája korunk egyik időszerű problémájára, a hazájukból különböző okok miatt menekülni kényszerülő emberek sorsára összpontosított.

Az Európai Színházi Konvenció programjának keretében ez év áprilisában láthatta a szlovák főváros közönsége a Learning Europe című darabot, október 28-án este 7 órakor pedig a nemzetközi együttműködés révén született következő előadás bemutatóját tartják a Hviezdoslav Színházban.

Lőrinczy Attila Fahim című színművét Réthly Attila állította színpadra a kaposvári Csiky Gergely Színházban. A darab alapjául az a tragikus esemény szolgált, amely néhány évvel ezelőtt, máig sem tisztázott körülmények között játszódott le az osztrák–magyar határon, és szenvedő alanyai afgán menekültek voltak. Színművében Lőrinczy Attila sajátosan próbálta meg feldolgozni ezt az érzékeny és időszerű témát. Emberséggel, egyszerűen és főképpen erős és valós érzésekkel. Olyan emberek sorsának lehetünk tanúi, akik látszólag távol állnak tőlünk, ám segíthetünk rajtuk, ha az együttérzésen kívül tettekre is hajlandók vagyunk.

Az előadás létrejöttében a kaposvári Csiky Gergely Színház mellett több színház is „segédkezett”, konkrétan Peter Pavlac, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának dramaturgja, valamint az oslói Det Norske Teatret tagjai: Cecilia Ölveczky és Terje Wolmer.

A Fahim premierjét a tavalyi színházi évad végén tartották a szlovéniai Nova Goricában, az Európai Színházi Konvenció fesztiválján, az előadás nagy visszhangot váltott ki mind a közönség, mind a kritikusok körében. A kaposvári színház sikeres darabjában Nyári Oszkárt, Csapó Virágot, Végh Zsoltot, Kecskés Krisztát, Sarkadi Kiss Jánost, Nyári Szilviát, Kelemen Józsefet, Gyuricza Istvánt, Hunyadkürti Györgyöt, Karácsony Tamást, Kőrösi Andrást, Sebesi Tamást és Kiss Erzsit láthatja a közönség Pozsonyban. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?