Kultúra

Ezt hozza az 56. Jókai Napok

Komárom | Tíz előadás méretik meg az 56. Jókai Napokon, ezek mellett minden napra jut vendégprodukció is. A kedden kezdődő fesztiválon az ősszel elhunyt Kiss Péntek Józsefről gálaműsorral emlékeznek meg a szervezők, rögtön az ünnepélyes megnyitó után. A 80 éves Beke Sándort, “a színházcsinálót” kiállítással köszöntik.
Lakatos Krisztina

2019. június 10. 18:00

Egy kép a tavalyi fesztiválról – a füleki Apropó Kisszínpad Lüszisztraté című, fődíjas előadásából      (Kádek Péter felvétele)

Ahogy ahhoz jó ideje hozzászoktunk, idén is a diákok lesznek túlsúlyban az amatőr színjátszók fesztiválján. Szerdán az ipolysági gimnazisták kezdik a sort, a SzondySokk Eaton Darr címmel mutatnak be színpadi játékot Köteles Judit és N. Tóth Anikó rendezésében. (A címet visszafelé olvasva kitalálhatjuk, ki bújt meg a kitalált angol költő neve takarásában.) A komáromi Marianum színjátszói Tóth Gábor vezetésével ez alkalommal MEG+növünk Diákszínpad néven szerepelnek a programban, a Fehérlófia című népmese nyomán készült játékkal.
Csütörtökön előbb a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportját láthatjuk, ők Arany János A fülemüle című elbeszélő költeményét dolgozták fel (rendező: Mészáros Andrea). Utána két komáromi csoport lép közönség elé: a Vidám Iparisták Színjátszó Társulata Vaszilij Szigarev Fekete tej című drámájával, a GIMISz Diákszínpad pedig a Mátyás, a szerelmes című színpadi játékkal.
Pénteken érkezik a füleki Apropó Kisszínpad Szvorák Zsuzsa rendezésében, az Édes álmok című előadással, amely Josef és Karel Čapek A rovarok életéből című drámája nyomán készült. A dunaszerdahelyi Fókusz az utóbbi évek egyik legtöbbet elemzett és vitatott ifjúsági művét, Janne Teller Semmijét hozza el a Jókai Napokra (rendező: Hrapka Zsófia és Kuklis Katalin). 
Pénteken este láthatjuk az első felnőtt csapatot: az újra életre kelt és a fesztiválra tavaly visszatért kassai Pinceszínház Havasi Péter rendezésében a világirodalom legszebb szerelmes és erotikus verseiből válogatott Megőrült a sátán címmel. Szombaton előbb a Garamvölgyi Színpadot láthatjuk, a lévaiak Gogol Háztűznézőjét mutatják be (rendezte: Tuček Erika), majd a nánai színjátszók zárják a versenyprogramot Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című komédiájával (Lengyelfalusy Juhász Mária rendezésében). 
Az előadások szünetében bőven jut idő a látottak elemzésére, a produkciókat értékelő zsűriben idén Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor látvány- és bábtervező, Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, Naszlady Éva színművész, drámatanár, valamint Matusek Attila, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművésze foglal helyet.
A fesztiválnak az inspiráció és a látóhatár tágítása is vállalt célja. Földrajzi értelemben a horizont most a Vajdaság felé nyílik ki: szerdán vendégek érkeznek, a Kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja, amely Török Péter Tuladunai című népszínművét mutatja be. Csütörtökön Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai forradalmi gulyásparti című monodrámája tekinthető meg a Dialóg Nonprofit Szervezet produkciójában, Fandl Ferenc előadásában. A péntek a nyelvi nyitás napja, egy igazi kuriózummal: Varga Anikó magyarul és szlovákul is játssza Háy János A halottember című darabját, ezúttal a szlovák változat tekinthető meg, Bez života címmel. Szombaton Jordán Tamás érkezik Komáromba Széllel szembe – poénok és poémák című stand up estjével.
És lesz még megannyi további kísérőprogram: minden este fesztiválklub a Révben, rendhagyó irodalomóra Nyáry Krisztiánnal Jókai Mórról, bableveskóstolás és beszélgetés Saly Noémivel Jókai korának gasztronómiája kapcsán, beszélgetés Gál Sándor költővel, a Jókai Napok ötletgazdájával a Múzeumi Szalon keretében... Az 56. Jókai Napok június 16-án, vasárnap zárul Jókai Mór szobrának megkoszorúzásával és ünnepélyes díjkiosztással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagy port kavart Orbán levele

Remišová és négy másik képviselő elhagyja az OĽaNO-t

Čaputová akkor nevez ki új alkotmánybírókat, ha meglesz a hat jelölt

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

Szlovák juhtúró magyar tejből

Frissítve

Újságírók megfigyelésével kapcsolatban razziázik a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?