Ezernél több fellépő a Országos Népművészeti Fesztiválon

Országos Népművészeti Fesztivál
Zselíz |

Pénteken kezdődik Zselízen az 52. Országos Népművészeti Fesztivál. A háromnapos seregszemle idei mottója: Örökségünk – a múlt és a jövő találkozása.

A rendezvény szervezője a Csemadok Országos Tanácsa, valamint zselízi alapszervezete, Zselíz önkormányzata és a Tiszta Forrás Alap. Kiemelt támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a város önkormányzata. Szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai szervezete.

„Az idei fesztivál küldetése is a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése. Arra törekszünk, hogy fesztiválunk a szlovákiai magyarok legnagyobb országos seregszemléje és kimagasló szakmai rendezvénye legyen” – nyilatkozta lapunknak Juhász Eszter, a zselízi Kincső néptáncegyüttes egyik vezetője. Férjével, Juhász Sándorral a fesztivál lelkes szervezői és mozgatórugói.

A fesztivál csatlakozott az EU Kulturális Örökség Európai Éve 2018 kezdeményezéséhez, ennek kapcsán Európa-szerte számos olyan kezdeményezés indult, amely lehetővé teszi a nemzeti kulturális örökség alaposabb megismerését. „Épp ezért meg kell találnunk a hagyományőrzésen jócskán túlmutató, a mai valóságra is vonatkoztatható, differenciált és sokrétű tartalmat, hogy lelkesítő példaként és szakmai útmutatásként szolgáljon az országban működő amatőr csoportoknak” – fogalmazott Juhász Eszter.

A péntektől vasárnapig tartó fesztivál műsorát úgy állították össze, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot. „Bemutatkozási, szereplési lehetőséget adunk nemcsak a tánccsoportoknak, hanem a zenészeknek is. Az elmúlt években egyebek mellett színházi programokkal próbáltuk erősíteni a fesztivál összművészeti jellegét” – magyarázta a szervező. A táncos, zenei és színházi programot kiállítások és gyerekeknek szóló foglalkozások teszik teljessé. A szervezők szeretnék, ha a hagyományőrző gyerekcsoportok seregszemléje, a Nagysallói Találkozó a fesztivál állandó elemévé válna.

Az Országos Népművészeti Fesztivál helyszíne a zselízi városi park, ahol pénteken 16 órától kézműves mesterek kirakodóvására, 18 órakor a kastély belső udvarán a Párták a 21. században című kiállítás megnyitója várja az érdeklődőket. A fesztivált 19 órakor a zselízi Franz Schubert Vegyes Karnak és vendégeinek a közös műsora nyitja meg. 20 órától a nagyszínpad a gömöri hagyományőrzőké és a Szőttes Kamara Táncegyüttesé lesz, majd a dunaszerdahelyi Csallóközi táncegyüttes A mi Erdélyünk című műsora és a párkányi Varjos lemezbemutató koncertje következik. (Az Új Szó a rendezvény médiatámogatója.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?