Eurovíziós Megasztár

A szabályokat be kell tartani. Bizonyára csak ezért rendezte meg a Magyar Televízió egy hete, vasárnap este az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi elődöntőjét. A műsor semmilyen kulturális élményt nem nyújtott, és a végeredmény is előre borítékolható volt.

Bevallom, nehezemre is esik egy hét távlatából írni az eseményről. Arra emlékszem, hogy visszacsöppentünk a nyolcvanas évekbe. Igaz, a zene többé-kevésbé friss volt, viszont a kivitelezés a két évtizeddel ezelőtt megrendezett táncdalversenyeket idézte. Hemzsegett a bakiktól. Az est legnagyobb melléfogása a műsorvezető volt. A fiatal hölgy jelesre vizsgázott zenei hozzá nem értésből és kérdezni nem tudásból. Érthetetlen, miért nem nézett utána a fellépőknek és a fesztivál történetének. Úgy látszik, az MTV-ben már nincs egyetlenegy, a zenéhez konyító műsorvezető sem…

Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta rendezik meg. A magyar színeket eddig Szulák Andrea, Friderika, Charlie, Delhusa Gjon, a Kimnowak és a V.I.P. képviselte. A legtöbbjük már a középdöntőben elvérzett. A legnagyobb sikert Friderika érte el – ’94-ben a negyedik lett.

A zsűri ezúttal harminchét jelentkező közül választotta ki azt a tizenkét versenyzőt, akik részt vettek a vasárnapi seregszemlén. Akadt köztük több halovány teljesítmény is. Érthetetlen, hogy ismét a szerelmes panelekből építkező, lírai hangvételű dalok domináltak, melyekről már az elmúlt években bebizonyosodott, hogy nincs esélyük a fesztiválon. A tizenkét felvétel elhangzása után több mint egy órán át szavazhattak a nézők. Tök feleslegesen. Tudtuk, az amatőr előadók nem tudnak labdába rúgni az ismertek mellett. ĺgy aztán – ahogy várható volt – Judy, Baby Gabi & Lányi Lala, a Crystal és a NOX kapta a legtöbb voksot. Ők négyen megismételték a produkcióikat, és közülük választotta ki a végső győztest a zsűri. És itt is álljunk meg egy pillanatra! Benkő László és Jeszenszky Zsolt zenei szakemberek, tehát rendben van, hogy ők (is) döntöttek a győztes személyéről. Azt nem értem, mit keresett Aczél Réka, Pindroch Csaba és Verebes István a zsűriben? Szerencsére a NOX lett a győztes, ezért megbocsáthatjuk a szervezőknek ezt a baklövést is. A magyar népzenéből építkező duó nyújtotta a legprofibb produkciót.

Tavaly egy ukrán előadó diadalmaskodott az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért az idén Kijevben kerül megrendezésre. Negyvenkét ország előadói próbálkoznak – a jelentősebb piacok résztvevői (angol, német, spanyol…) már automatikusan bejutottak a döntőbe, a jelentéktelenebbeknek pedig középdöntőt rendeznek, közülük tízen folytathatják a versenyt. A középdöntő május 19-én lesz, a döntőre két nappal később kerül sor. Bízzunk abban, hogy a NOX bejut a legjobbak közé, a magyar elődöntőt pedig gyorsan felejtsük el. Látszólag a Megasztár mintájára akarták megrendezni, de sajnos önmaga paródiájává vált. (pj, u)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?