Európai Filmdíjak – A Senki többet és az Adele élete is a jelöltek között

Budapest/Sevilla |

<p>Giuseppe Tornatore Senki többet című filmjét és Abdellatif Kechiche egy szerelmes leszbikus párról szóló, Adele élete című alkotását is jelölték a legjobb filmnek járó 26. Európai Filmdíjra szombaton. Az Adele élete az idén Cannes-ban már elnyerte az Arany Pálmát és a kritikusok díját is.</p>

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton Sevillában hozta nyilvánosságra a legfontosabb kategória jelöltjeit. Az év európai filmjének járó elismerésre az idén is hat alkotást jelöltek, A Senki többet és az Adele élete mellett a jelöltek között van a spanyol-francia Blancanieves (rendező Pablo Berger), a belga Alabama és Monroe (Felix van Groeningen munkája), az olasz-francia A nagy szépség (Paolo Sorrentino), valamint az Oh boy! című német film is (Jan Ole Gerster rendezése) - tájékoztatta az MTI-t szombaton az EFA.     Pedro Almodóvar munkája, a Szeretők, utazók című spanyol film a legjobb európai vígjátékok kategóriájában kapott jelölést, ahol egy olasz, egy dán és egy szerb-horvát filmmel versenyez.    A legjobb rendezőnek járó díj jelöltjei is hatan vannak: Pablo Berger, Felix van Groeningen, Abdellatif Kechiche, Paolo Sorrentino és Giuseppe Tornatore, valamint Francois Ozon A házban című alkotásáért.     A legjobb európai színésznő jelöltjei között van Keira Knightley (Anna Karenina), Veerle Baetens (Alabama és Monroe), valamint Naomi Watts is (A lehetetlen).       Európai Filmdíjat nyerhet Jude Law, akit a legjobb európai színész kategóriájában jelöltek a díjra az Anna Karenina című filmben nyújtott alakításáért. Versenytársai Johan Heldenbergh (Alabama és Monroe), Fabrice Luchini (A házban), Toni Servillo (A nagy szépség) és Tom Schilling (Oh boy!) lesznek.      A forgatókönyvírók közül jelölték Tom Stoppardot (Anna Karenina), Giuseppe Tornatorét (Senki többet), Francois Ozont (A házban), Paolo Sorrentinót és Umberto Contarellót (A nagy szépség), valamint Carl Joost és Felix van Groeningent (Alabama és Monroe).     A díjakat december 7-én adják át Berlinben az EFA éves, 26. gáláján. Életműdíjjal tüntetik ki Catherine Deneuve francia színésznőt és Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőt.     A 26. Európai Filmdíj jelöltjeinek teljes listája a http://europeanfilmawards.eu/en_EN/nominations/films weboldalon olvasható. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?