Európa legjobb fesztiválja a Sziget

<p>A kontinens huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget kapta az European Festival Awards fődíját, azaz a tavalyi év legjobb feszitválja lett.</p>

Az előzsűrizés után a Sziget az öt legesélyesebb rendezvény közé került, a dán Roskilde, a német Hurricane, a szintén német Wacken Open Air és a belgiumi Tomorrowland fesztivál társaságában. A díjátadó gálát, amely egyben a nemzetközi fesztiválszakma egyik legnagyobb rendezvénye, szerda késő éjjel tartották a hollandiai Groningenben. Az eredményhirdetés után Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál képviselője magyar pálinkával kínálta kollégáit, újabb nemzetközi sikert aratva. Szerinte azért is örömteli és fontos ez a győzelem, mert a budapesti volt Hajógyári szigeten rendezett fesztivált idén huszadszor rendezik meg.
Gerendai Károly alapítószervező annyira minimálisnak tartotta a győzelem esélyét, hogy el sem utazott a gálára. „Végre most jó hír is megjelenik Magyarországról a nemzetközi sajtóban, amire mindig is törekedtünk, hiszen számunkra is fontos, hogy milyen az ország megítélése. A díj megerősíti a Sziget fesztivál látogatóit abban, hogy érdemes Magyarországra jönni“ - nyilatkozta Gerendai, hozzátéve, hogy a fődíj megerősítette a szervezőket abban, hogy jó utat választottak akkor, amikor a zenei kínálat mellett a kulturális sokszínűségre, a különböző kisebbségek kultúrájának bemutatására, a civil törekvések népszerűsítésére, valamint a szolgáltatások változatosságára is nagy hangsúlyt fektettek. Ez a hozzáállás a legtöbb nemzetközi fesztiválra nem jellemző, ezért a Sziget kínálata egyedinek tekinthető Európában.
A nagyfesztiválok első helyezése mellett a Sziget bekerült még egy kategóriában a legjobb öt közé, mégpedig a zenészek szavazatai alapján. Ezt a kategóriát végül a németországi Hurricane fesztivál nyerte.
A díjakat harmadszor osztották ki, tavaly a lengyelországi Heineken Open'er Festival győzött. A középméretű, átlag 15 ezer látogatót befogadó fesztiválok közül idén a lengyel Off kapta a legjobb minősítést, itt az első ötben a trencséni Pohoda is versenyben volt a díjért. Európa legjobb kis fesztiválja a német Haldern Pop lett.
Idén több mint 350 ezren vettek részt a szavazásban, a végeredmény a közönség és a szakma voksainak figyelembe vételével alakult ki. Harminckét országból mintegy kétszáz fesztivál nevezett be a nemzetközi versenybe, amelyet a Yourope európai fesztiválszövetség és a Virtual Festivals Europe hirdetett meg. Tavaly egyébként összesen 385 ezer látogató vonzott a Sziget, ami több mint 2010-ben, de picivel elmarad a 390 ezres eddigi abszolút rekordtól, amelyet 2009-ben ért el a fesztivál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?