Esélyes Madárlesők

MTI-TUDÓSÍTÁSVelence. Vannak, akik a hollywoodi írósztrájkot okolják, akadnak, akik a gyengülő gazdaságra mutogatnak, némelyek rossz évjáratot emlegetnek – akárhogy is, a félidejéhez érkezett 65.

MTI-TUDÓSÍTÁS

Velence. Vannak, akik a hollywoodi írósztrájkot okolják, akadnak, akik a gyengülő gazdaságra mutogatnak, némelyek rossz évjáratot emlegetnek – akárhogy is, a félidejéhez érkezett 65. velencei nemzetközi filmfesztivál egyelőre sokakban csalódást keltett a filmek színvonala és a megszokott sztárparádé hiánya miatt.

Az általános hangulatot a Variety egyik szakírója úgy foglalta össze, hogy „2008-ban egyszerűen rossz év járt a filmre”, és benyomása szerint a kiábrándító felhozatal miatt immár „mindenki őrülten vár egy igazán jó versenymunkára”. Velence mindig is túl drága volt, így aztán nem csoda, hogy egy ilyen gyenge évet jobban megérez, mint más fesztiválok – vélekedett már a szemle kezdete előtt Riccardo Tozzi, az olasz filmipar egyik tekintélyes alakja.

Az Oscarral befejeződő éves filmdíjosztó szezont megnyitó velencei mustra hagyományosan tömegestül vonzza a filmszakma sztárjait. A vörös szőnyegen azonban idén alig fordult meg valaki. George Clooney és Brad Pitt ugyan megjelent az Oscar-díjas Coen testvérek versenyprogramon kívül műsorba került Burn After Reading (Olvasás után megsemmisítendő) című akciómozijának bemutatóján, ám aztán el is fogyott Marco Müller fesztiváligazgató puskapora.

„A filmfesztiválok a kultúra sokszínűségéről és érdekességéről szólnak, az új dolgok bemutatásáról és új trendek felfedezéséről, ezért kicsit igazságtalannak tartom a felhozatal bírálatát” – szólalt fel a másik oldal védelmében a Panorama című olasz hetilap publicistája.

A versenymezőnyben indult 21 film között négy olasz produkció is szerepel. Marco Bechis rendezőnek sikerült bizonyítania, hogy új és jó úton jár az olasz filmművészet: hétfőn Marco Bechis Birdwatchers (Madárlesők) című filmdrámája aratott osztatlan sikert a Lídó közönsége előtt. Bechis, aki Brazíliában nőtt fel, úgy jellemezte félig dokumentum-, félig fikciós filmjét, hogy az „a történelem egyik legnagyobb népirtásának túlélőiről szól”. A portugálok partraszállása óta eltelt öt évszázad alatt ugyanis Brazíliában ötmillióról alig félmillióra apadt az indiánok száma.

Bechis filmjét máris az Oroszlán-esélyesek között emlegetik, de a legnagyobb figyelem mégis az ázsiai produkciókat övezi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?