Értékek keresése a Színházi Nyitrán

<p>Szeptember 22. és 26. között rendezik meg Nyitrán a 26. Színházi Nyitra (Divadelná Nitra) nemzetközi színházi fesztivált, amelyen a közönség 11 darabot láthat összesen 17 előadáson. Az idei produkciók az ember és a társadalom létezésének alapértékeit keresik.</p>

Ezeket az alapértékeket a szemle szervezőstábja olyan kulcsszavakkal foglalta össze, mint: haza, család, béke, hagyományok, gyökerek, emlékezet, megértés, igazságosság, szabadság, hit, becsület, műveltség, természet, szépség és művészet. Világos tehát, hogy ezekről szól egy-egy előadás, vagy bármelyiknek a hiányáról, rávilágítva, hova vezet, ha nem tiszteljük alapvető értékeinket.

A fő program külföldi előadásokat felsorakoztató részében a legtöbb darab izgalmas különlegességgel is szolgál. Jelentős újdonság, hogy első alkalommal vesz részt a nyitrai szemlén amerikai társulat, mégpedig egy neves New York-i experimentális színház, a Nature Theatre of Oklahoma. A Jog a boldogsághoz című előadásukat ráadásul Kelly Copperrel együtt a szlovák származású, Amerikában elismert Pavol Liška rendezte. S még egy érdekessége van az előadásnak, nevezetesen, hogy a New York-i csapat a ljubljanai EnKnapGroup táncszínház művészeivel lép színpadra. Együtt adnak elő egy olyan egyedi, parodisztikus játékot az amerikai álomról, a demokráciáról és a boldogság kereséséről, amely Tarantino filmjeinek hangulatát idézi. A fesztivált nyitó előadás nem is lehet más, mint ez a humoros, látványos produkció, a főszerepben egy mexikói bárpultossal, akinek a bárjában kemény cowboyok lejtenek táncot.

Még egy koprodukciós darab szerepel a külföldi kínálatban. A prágai Cirk La Putyka és az athéni Rootlessroot társulata közösen hozta létre a Black Black Woods című előadást. A mágikus fekete erdő sűrűjében játszódó, performanszszerű mű apa és fia kapcsolatát mutatja be, amelyből egyebek mellett az is kiderül, miként változik a családmodell nemzedékről nemzedékre. A születéstől az elmúlásig az emberi élet minden szakaszán végigvonuló négyórás, kétszereplős, elmélkedő játék pikantériája, hogy a szerepeket alakító színészek közt valós apa-fiú kapcsolat van.

A varsói Teatr Nowy ugyancsak nem mindennapi előadást hoz el Nyitrára. Az Egyetlen gesztus című darabjuk a kommunikáció minőségéről, az értés és megértés szándékáról, a magukat másképp kifejezők iránti toleranciáról és lehetséges integrációjukról szól. A darab különlegessége, hogy különböző nemzetiségű, négy halláskárosult színész süketnéma jelbeszéddel adja elő.

A legtöbb előadás kitolja a klasszikus színjátszás határait. Ez legfőképpen az Antwerpenből érkező Berlin társulat Zvizdal című előadására érvényes, amelybe szervesen épül be egy önmagában is nagyon erős dokumentumfilm. A belga művészcsapat öt éven át látogatott és filmezett egy idős házaspárt, amely a csernobili katasztrófa által sújtott, kitelepített, ma már nem létező Zvizdal faluban él, húsz kilométerre a legközelebbi lakott településtől. Annak idején nem hagyták el a szülőhelyüket, mert – vallják – az elköltözés a megsemmisülést jelentette volna számukra. Zvizdal a filmfelvételek és az idős házaspár otthonát másoló, azt más-más évszakban bemutató makettek révén jelenik meg a színpadon.

A fesztivál fő programjában szereplő szlovák előadásokat Czajlik József rendező, a kassai Thália Színház igazgatója és Forgács Miklós, a színház dramaturgja válogatta össze az elmúlt évad legfontosabb bemutatóiból. Olyan darabok kerültek be az összeállításba, amelyek ugyancsak új határokat feszegetnek. A szemlén a nyitrai Andrej Bagar, a turócszentmártoni Szlovák Kamara és az eperjesi Alexander Duchnovič Színház társulata vesz részt, de egy-egy előadással jelen lesz a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház, valamint az alternatív társulatokból alakult Pôtoň Színház is. A Teatro Tatro pedig fennállásának 25. évfordulóját Nyitrán ünnepli új bemutatóval.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?