Erósz birodalmáról

Kedves, kellemes történettel, Pénzes Tímea novellájával indul az Irodalmi Szemle 7. számának szépirodalmi anyaga. Ezt követik Tornai József, Petőcz András és Török Elemér versei, valamint a közelmúltban váratlanul elhunyt Gion Nándor elbeszélése (Átlósan az utcán).

Kedves, kellemes történettel, Pénzes Tímea novellájával indul az Irodalmi Szemle 7. számának szépirodalmi anyaga. Ezt követik Tornai József, Petőcz András és Török Elemér versei, valamint a közelmúltban váratlanul elhunyt Gion Nándor elbeszélése (Átlósan az utcán). Pénzes Tímea fordításában Jenny Erpenbeck (német) és Yoko Tawada (japán) novellájával is megismerkedhetünk.

Polgár Anikó tanulmánya (Híd a szakadék fölött) az antik művek huszadik századi műfordítói gyakorlatával foglalkozik a finn irodalom esetében. Pentti Saarikoski munkásságával ismertet meg bennünket a tanulmány. A Könyvről könyvre rovatban Csehy Zoltán a szerelem, nemiség, erosz kérdéseivel foglalkozó műveket mutatja be. Nem feledkezik meg a „házastársi kötelességek” eseteiről, megannyi pikáns utalás formájában. A vendégkritikák között Vas István Pesti elégia című versével foglalkozik Gömöri György, Alföldi Jenő pedig Lázár Ervin Az asszony című kötetét mutatja be. Érdeklődésre tarthat számot a Tallózó rovat anyaga, amelyben Németh Zoltán elemzését olvashatjuk Tőzsér Árpád Finnegan halála című kötetéről, valamint Zsávolya Zoltán Talamon Alfonz művei címmel a „kanonizálás” kérdését is felveti. Erénye ennek a kritikának, hogy tényszerűen, a kételyeket sem elhallgatva közelíti meg a fiatalon elhunyt író torzóban maradt életművét. Domokos Mátyás írásait is közli a folyóirat, Weöres Sándorról, Imbolygás WS körül címmel. Izgalmas és imponálóan őszinte az a vallomás, melyet Szilágyi István tollából olvashatunk, A Hollóidő viszontagságai címmel. A folyóiratot Csáder Judit felvételei illusztrálják. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?