Érettségi tablók

Naponta többször is megteszem az utat a pozsonyi Korzón, a város történelmi központjában. Mint minden évben, idén is megjelentek az üzletek kirakataiban az érettségi tablók, bemutatva felnövekvő ifjúságunkat, azokat, akik a négyévi tanulás után most számot adnak, s döntenek, milyen hivatást válasszanak maguknak.

Naponta többször is megteszem az utat a pozsonyi Korzón, a város történelmi központjában. Mint minden évben, idén is megjelentek az üzletek kirakataiban az érettségi tablók, bemutatva felnövekvő ifjúságunkat, azokat, akik a négyévi tanulás után most számot adnak, s döntenek, milyen hivatást válasszanak maguknak. Tablók – köztük igencsak megdöbbentőek is, melyek a bemutatkozóknak nem éppen az érettségéről tanúskodnak. Egy bizonyos középiskola érettségiző leányai Éva-kosztümben fényképeztették le magukat... Ha valaki most azt képzeli, rosszul érti, amit mondok, téved. Valóban ruhátlanul ábrázolja őket a kép. Ám hogy mégse legyen annyira sokkoló a látvány, kicsit följebb, a Mihály-kapu alatt már valami hasonlóra felkészítenek a fiúk: egyikük homlokára a legvisszataszítóbb szlovák vulgarizmus van felírva, osztálytársának pedig valami hasonló ugyanott, rajzban...

Igen, van mindebben valami beteges, tisztátalan. Annál is inkább, mivel ezek a tablók minden valószínűséggel a pedagógusok jóváhagyásával s a kereskedők engedélyével lehettek csak kiállítva. ĺgy aztán a külföldi turisták könnyebben képet alkothatnak maguknak... A mi felnőtté váló ifjúságunkról, rólunk... Mintha valóra vált volna az az ironikus megállapítás, mely szerint „míg a viktoriánus Angliában azt állították, hogy nem létezik semmi OLYAN, hogy szex, a modern társadalom azt vallja, nem létezik semmi EGYÉB, mint a szex”.

Az érettségi vizsga azonban nem csak a szellemi és testi érettségről szól. Ha a test és a szellem érettsége nincs egyensúlyban a lélek érettségével, az a féktelen ösztönök ilyesféle megnyilvánulásához vezethet. Fulton Sheen New York-i püspök, teológus és pszichológus állítja, hogy a lelki sekélyesség, a lelki kommunikáció hiánya (mely az alapértékek megkérdőjelezéséből következik) szükségszerűen ösztönös testiséghez vezet, a testtel való kommunikálás kísérleteihez, ami aztán hitvallássá válik. A lelki alapoktól elszakított nemiség üzlet tárgya lesz, és obszcén vicceké. Thibaud francia gondolkodó igen kifejezően állapította meg, hogy „a szex manapság több pénzt produkál, mint gyermeket”.

A testkultusz ősrégi jelenség. Már Seneca szükségét érezte, hogy figyelmeztessen, „soha nem lehet igazán szabad az, aki saját testének rabszolgája”. A valódi szabadság felé vezető utat Seneca kortársa, Szent Pál apostol jelöli meg: „Vagy nem tudjátok, hogy testetek a Szentlélek temploma, aki bennetek van, s akit Istentől kaptatok...? Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben.” Néhány sorral alább az apostol saját maga beismeri: „sanyargatom a testemet és szolgaságba vetem, nehogy míg másokat tanítok, magam elvetésre méltó legyek.” (1Kor 6, 19-20; 9, 27)

Az e vasárnapi evangéliumban Szent Máté Jézusról ad hírt, aki a világba kiküldött tizenkét apostolnak „hatalmat adott a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt.” (Mt 10, 1) A mai napig az egyház feladata „kiűzni” a tisztátalan lelket, és „meggyógyítani” minden nyavalyától. És érvényes ez a beteg, elhajlott szexualitás gyógyítására is.

Az egyház soha nem állította hivatalosan, hogy a nemiség „sátáni” volna. Ellenkezőleg, szent dolog – hisz a Mindenható épp ezzel kapcsolta össze elválaszthatatlanul fogantatását az új életnek, melynek ellenben joga van a „kísérleti” helyett egy szeretetteljes, stabil kapcsolatban megszületnie. Éppen a szexualitás szent volta miatt csatolt hozzá az Isten szigorú és igényes „használati utasítást”. A hatodik parancsolat – ne paráználkodj – nem a szabadság korlátozása, hanem figyelmeztetés a rabszolgaság határai előtt. E határtól való távolságtartás kérdésében Jézus is egyértelmű: „mindaz, aki asszonyra néz azért, hogy megkívánja őt, már házasságot tört vele a szívében. Ha pedig a jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és dobd el magadtól...” (Mt 5, 28-29)

A testtel és a testiséggel kapcsolatos isteni követelményeket megerősítette nemrég a brit pszichológiai társaság európai kongresszusa is. Az amerikai Whittier College professzora, Charles Hill itt mutatta be 25 évi kutató munkájának eredményeit – a középkorúak boldogságáról. 231 pár töltött ki rendszeres időközökben egy 40 oldalas kérdőívet. A végeredmény: fiatal korban kerüljétek a szexet. Azok a férfiak, akik egyetemi éveik alatt tartózkodnak a testiségtől, közös érzelmi és érdeklődési alapon találnak maguknak társat.

Nemrég megállított az utcán jó kedvű érettségizők egy csoportja, elém nyújtva egy kalapot, hogy támogatnám meg őket egy kicsinykét. Aprópénz helyett áldást kínáltam fel nekik. És képzeljék csak: nem nevettek ki, hanem elcsendesedtek, és sokan közülük tisztelettel fogadták az áldást. S mindez tíz perc múlva megismétlődött a Duna utcán. És megáldom őket újra: ne féljetek tiszták maradni, kívánom, hogy szerelmeiteket és ismerkedéseiteket a Szentlélek kísérje!

A szerző római katolikus pap

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?