Érdekli a 80-as évek rockzenéje? Akkor ezt a könyvet önnek írták!

Budapest |

<div>Madonnától és Prince-től a Depeche Mode-on, a U2-n és a Dire Sraits-en át a Red Hot Chili Peppersig a nyolcvanas évek nemzetközi rockzenei főszereplőit, történéseit mutatja be A rock története sorozat most megjelent harmadik kötetében Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János.</div><div>&nbsp;</div>

 "A cél az volt, hogy olyan művet állítsak össze, amely kézikönyvként is működik, de legyenek benne az összefüggésrendszerek, a zenei, társadalmi, kulturális vetület" - mondta Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő a kötet pénteki budapesti bemutatóján. A 480 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos sztori, amelyből nemcsak a korszak legjobb, leghatásosabb művészeiről esik szó, hanem például arról is, hogy a nyolcvanas években indult hódító útjára a Music Television, a walkman és a CD, és ekkor rendezték a rockvilág legnagyobb jótékonysági rendezvényét, a Live Aidet. Jávorszky Béla Szilárd felidézte, hogy 2004 tavaszán - a rock and roll születésének ötvenedik évfordulóján - Sebők Jánossal közösen tanulmánysorozatot publikáltak a Népszabadság Hétvége mellékletében, később ez jelentette a kiindulópontot az együtt jegyzett, 2005 és 2007 között megjelent négy kötetnek (A rock története 1-2, A magyarock története 1-2). A rock története 3. megjelenése hét és fél évet késett az eredetileg tervezett időponthoz képest, mivel előbb az akkori kiadóval romlott meg a kapcsolat, majd a szerzők is eltávolodtak egymástól, Sebők János 2013-ban elhunyt. "A könyv 40 százalékban volt kész, Sebők után kéziratok maradtak. Ezeket felhasználva fejeztem be a kötetet". Bozóki András, aki A rock története sorozat 2005-ös első kötetét kulturális miniszterként támogatta, arról beszélt, hogy a nyolcvanas évek a nagy változás évtizede volt, rendkívül izgalmas dolgok születtek a legkülönbözőbb műfajokban. "Ezt az időszakot sokáig alulértékelték, a szakírók fanyalogtak, hogy a zene elüzletiesedett. Holott, ha visszatekintünk, ekkor futott be mások mellett a U2, a Dire Sraits, Tracy Chapman, az R.E.M., világhódító útjára indult Amerikából a rap és a hiphop". Dömötör Endre, a könyv szakmai lektora, a recorder.hu főszerkesztője megjegyezte, hogy a nyolcvanas évek zenei szereplői remekül használták a korábbi évtizedek elemeit, valamint a hetvenes évek végén bekövetkezett punkrobbanás frissítő hatását. Hozzátette: ekkor alakult ki a posztpunk, az újhullám, a szintipop, virágkorát élte a metál, a noise-rock, a hardcore, megújult az angol gitárzene. A Rock története a tervek szerint egy negyedik kötettel fog zárulni, az a 90-es évek rockzenéjével fog foglalkozni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?