Én nem menni lakni külföld, mondja Barak László

Barak
Dunaszerdahely |

Annál vidámabb már nem nagyon lesz Barak László, mint a csütörtökön bemutatott verskötetében, amelyben sok a poén, de legalább annyi a szomorúság is.

A Kalligramnál megjelent kötet címe Én nem menni lakni külföld. Van benne egy vers, amely Domonkos István nagy avantgarde költeménye, a Kormányeltörésben parafrázisa. Olvasva is erős, de Gál Tamás előadásában maga a sírva vigadós borzongás. A Deszka díjas színművész ellopta a show-t, pedig nyilván meg sem fordult a fejében, hogy ez az ő műsora, csak baráti szívességből volt jelen a könyvbemutatón. Néhány verset meg is zenésített, amitől a sorok plusz töltetet, sajátos ízt kaptak – akár egy önálló est alapját is képezhetnék, mondom halkan, ám határozottan.

A bemutató helyszíne a New York nevű vendéglátóipari egység volt, nem véletlenül, hiszen Barak László imádott városáról nevezték el, amely szerepel is a könyvben. Egyébként egy egész ciklust tesznek ki a személyes élményen alapuló városversek, amelyekben nem a klisészerű „máshol jobb” érzése fogalmazódik meg, hanem ugyanazt a lepukkantságot veszi észre a költő, amely otthoni életterét is uralja.
 

Vida Gergely irodalomkritikus, költő, a kötet szerkesztője és az est műsorvezetője a közéleti költészet mai szerepének meghatározására kérte Barak Lászlót, akit mindig is foglalkoztatott az őt körülvevő világ. Barak szerint a vers a legszubjektívabb műfaj, minden költő alapvetően saját magával foglalkozik. 

De kérdem én, mi nem közélet? Minden gesztusunk, minden megszólalásunk abból a társadalomból sugárzik ki, amelyben élünk. Ebben az értelemben minden, ami művészetnek tekinthető, egyben közéletinek is tekinthető.

Jó kortárs költészet persze nem létezhet hagyományok nélkül. Barak számára Petri György az egyik etalon, a hazaiak közül pedig Zs. Nagy Lajos hatott rá leginkább. De kikéri magának a „kisebbségi költő” besorolást, mert ez esetben minden, amit csinál, giccs lenne. Szerinte nincs értelme, ha valaki csak azt írja le, amit személyesen megélt, a közélet által generált érzelmekből viszont igazi művészet születhet. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?